2024. április 25., csütörtök

A szakembereken a sor, hogy föllendítsék a kapcsolatokat

Tegnap Zomborban tárgyalt Ivan Vrkić, Eszék, valamint Saša Todorović, Zombor polgármestere a jövőbeli együttműködésről. Mindketten rendkívül tartalmasnak ítélték meg beszélgetésüket, amely a két testvérváros újraéledező kapcsolatait volt hivatott intenzívebbé tenni.

A két polgármester leszögezte, hogy konkrét feladatokról nem is állt szándékukban egyeztetni, hiszen mindketten a közelmúltban vették át tisztségüket, és nem tartják ildomosnak, hogy egyedül döntsenek a nemzetközi együttműködés rendkívül fontos kérdéseiben. Három lényeges témakört viszont megneveztek, a gazdaságot, a művelődést és a határon átívelő projektumokat.

Vrkić hangsúlyozta, hogy Eszék pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre 2020-ban, és ebbe be kívánja vonni a zombori adottságokat, valamint, hogy az említett területeken kész minden, az uniós csatlakozáshoz szükséges tapasztalatot megosztani testvérvárosával.

– Megbeszélésünk legfontosabb pontja, hogy polgármesterként megteremtjük az együttműködéshez szükséges légkört, alkalmat és környezetet, de nem hagyatkozunk bürokratikus döntésekre, hanem a felvetett három témakörben szakértői csoportok mérik föl a helyi adottságokat, a másik félnek fölkínálható lehetőségeket, majd ezek a szakmai csoportok egymással folytatnak tárgyalásokat, amelyek során megszületnek a konkrét javaslatok, tervek és feladatok, és azok már kidolgozva kerülnek a két önkormányzat elé – összegezte Saša Todorović.