2024. március 28., csütörtök

Fiatal termelőket támogat az önkormányzat

Négy törökbecsei fiatal jutott üvegházi termeléshez szükséges kezdőtőkéhez és képzéshez a törökbecsei önkormányzat és a USAID támogatásával. A község vezetői azt remélik, ezzel a mezőgazdasági inkubátorprogrammal sikerül a szülőföldjükön tartani azokat a fiatalokat, akik ily módon jutnak megélhetési lehetőséghez. Az üvegházi termelés iránt harminc fiatal érdeklődött, de közülük első körben csak a négy legjobb üzleti tervet kidolgozó pályázó kapta meg a lehetőséget a fóliás termelés megkezdésére. Matija Kovač törökbecsei alpolgármester elmondta: a négy fiatalember két éven át ingyen termelhet magának ezekben a melegágyakban, ezután azonban önerőből, saját házukban vagy parcellájukon kell elindítaniuk a termelést.

A harmincnégy éves Miroslav Džunićnak hét éve nincs munkája, ő most a feleségével együtt gazdálkodik a melegágyakban.

– Ehhez hasonló munkával már otthon, a saját kertemben is foglalkoztam. A mentorok sokat segítenek, és tudok dolgozni, ez a legfontosabb. Remélem, két év múlva már saját vállalkozásom lesz, mert szerintem lehet nyereségesen termelni – mondta Džunić.

A projektum értéke három és fél millió dinár. A törökbecsei önkormányzat tervei szerint a kezdő termelők kétévente fogják váltani egymást a rendelkezésükre bocsátott mezőgazdasági inkubátorházban.