2024. április 25., csütörtök
A POLGÁRMESTER VÁLASZOL

Lesújtó a helyzet a szabadkai közvállalatokban

Az elmúlt egy hónapban két pénzügyi vezető is felmondást kapott sikkasztás gyanúja miatt

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere prioritásként kezeli a kerülőút megépítését, de a közvállalatokban történő átvilágítást is komolyan veszi. Mint kiemelte, még soha nem volt ilyen részletekbe menő ellenőrzés a város vállalataiban, és az eddigi eredmények arra engednek következtetni, hogy visszaélések történtek.

Y-ÁG

Maglai Jenő: Az utóbbi egy hónapban két közvállalatban kaptak felmondást a pénzügyi vezetők és feljelentettük őket (Fotó: Molnár Edvárd)

Maglai Jenő: Az utóbbi egy hónapban két közvállalatban kaptak felmondást a pénzügyi vezetők és feljelentettük őket (Fotó: Molnár Edvárd)

– Bizalommal tölt el a Zorana Mihajlovićtyal történő beszélgetés. Olyan beszélgetés zajlott, amit én szeretek: konkrét dolgokról beszéltünk. A múlt héten voltam a Szerbiai Utak közvállalatban, sajnos sok mindent előbb rendbe kell tenni ahhoz, hogy ez a beruházás folytatódjon. Le kell tisztáznunk azt, hogy a földterületek kisajátítása megtörtént-e, a tulajdonjogi viszonyok rendezettek-e vagy sem. Kiderült, amit tagadtak az elődeim, hogy ma 51 parcella még mindig nincs kisajátítva. Azt beszéltük meg, hogy az önkormányzat szakszolgálata jogi támogatást nyújt majd a Szerbiai Utak közvállalatnak és együtt megoldják ezeket a kisajátításokat. A következő héten már behívjuk a tulajdonosokat, megpróbálunk megegyezni, akivel nem sikerül, azokkal pedig peren kívüli eljárásban a bíróságon intézzük majd a kisajátítást. Le kell folytatnunk az eljárást, hogy jogszerűen birtokba vehessük az ingatlanokat. A Szerbiai Utak meglátása szerint szeptemberre ezt elvégzik, én mint ügyvéd úgy látom, hogy ez eltart majd novemberig is. Sok minden lassíthatja a folyamatot, de reálisan november közepére befejezhetjük. A másik kérdés, hogy hogyan áll a tervezés. Hogyan építkezhetett az állam olyan területeken, amelyeket birtokba sem vett, illetve úgy, hogy a tervdokumentáció hiányos? Ezzel kapcsolatban tárgyalok majd a minisztériumban az elkövetkező hetekben. Az egyik aluljárónak, továbbá az előirányzott 3-4 körforgalomnak szintén nincs tervdokumentációja, enélkül pedig nincs építkezés. Gondolom, hogy ez néhány hónap alatt elkészülhet. Az eddigi kivitelező a szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesítette teljes mértékben, ezt is tisztázni kell. Jó lenne, ha a következő év tavaszáig ezeket a kérdéseket rendeznénk, és ha nyitottság van a minisztérium részéről, hogy a következő évi költségvetést már úgy tervezzék, hogy erre jusson, hiszen állami beruházásról van szó, akkor úgy hiszem, hogy ez alatt az építési idény alatt, vagyis 2015 decemberéig végre be lehetne fejezni. Az előző tervdokumentáció alapján ennek a szakasznak a befejezését mintegy 33–35 millió eurós költséggel kalkulálták. Miután átvizsgáltuk, a kivitelezési költségek legfeljebb 25 millió euróra rúghatnak. Prioritásként kezeljük ezt a kérdést – mondta Maglai.

ÁTVILÁGÍTÁS A KÖZVÁLLALATOKBAN

Megkaptam a revíziót egy bizonyos közvállalat esetében, egyelőre nem beszélnék róla, hogy pontosan melyikről van szó, de lesújtó az eredmény. Mielőtt beszélnék róla a nyilvánosságnak – mert meg fogom tenni, át akarom vizsgáltatni ügyvédekkel a büntetőeljárások miatt. Az utóbbi egy hónapban két közvállalatban kaptak felmondást a pénzügyi vezetők és feljelentettük őket, mert a gyanú szerint megkárosították a közvállalatokat. A Parking, a Vízművek, a Stadion, a Városépítési Igazgatóság Közvállalatokban minden bizonnyal zajlik majd ellenőrzés. Ilyen mélységű, részletes ellenőrzés még soha nem volt. Ha a jogállam működni fog, akkor lehetséges, hogy lesz is ennek eredménye, de a Köztisztasági Közvállalat esetében, ahol egyértelmű, hogy visszaélések történtek, átadtam a feljelentést ismeretlen személy ellen és a mai napig nem történt semmi az ügyészségen, senkit sem tartóztattak le.