2024. április 23., kedd

Felújították, majd becsukták a módosi tüdőkórházat

A nagybecskereki Dr. Vasa Savić tüdőkórház vezetése úgy döntött, hogy becsukja a módosi (Jaša Tomić) létesítményét. A döntés kellemetlenül érintette az alkalmazottakat, és gondba ejtette a fejletlen szécsányi község önkormányzatát is. Mintegy fél évszázadon keresztül működött ugyanis itt a tüdőkórház, amely nemcsak, hogy gyógyított, hanem munkalehetőséget is biztosított a határ menti településen élők számára.

A megindokolás szerint a létesítmény bezárásáról szóló döntés ideiglenes, és azért történt meg, mert kevés a páciens. Előtte viszont már korábban megszűnt a betegek felvétele a létesítménybe. Az önkormányzatban azért sem értik a döntést, hogy máról holnapra becsukják a létesítményt, mert a közelmúltban az olasz Vöröskereszt és a svájci kormány támogatásából jelentős felújítási munkálatokat végeztek az épületen. Az épület egyik szárnyát a szécsányi község támogatásával újították fel, azzal a céllal, hogy abban gerontológiai osztályt nyissanak meg. Az idősek elhelyezésére ugyanis – ezen a vidéken is – egyre nagyobb az igény. Jelenleg a község területén élő 25 személy kapott elhelyezést más környező gerontológiai központban. De sokkal nagyobb azoknak a száma, akiknek szüksége van ilyen elhelyezésre. Ezért egyes vélemények szerint az intézmény megmentésének egyik lehetséges módja az lehetne, hogy gerontológia központot nyitnának benne.

Módoson attól félnek, hogy a helybeli tüdőkórház bezárása nem ideiglenes jellegű intézkedés, ezért petícióval tiltakoznak ellene. Mint hangsúlyozzák, egy nagy múltú intézményről van szó, melyben sok beteget kezeltek, és amelyben sokan jutottak munkahelyhez. Most azt rebesgetik, hogy a foglalkoztatottak egy része felmondást kap, az egészségügyi dolgozók másik részét pedig áthelyezik majd a nagybecskereki tüdőkórházba.

A román határ menti Módoson a 2005-ös katasztrofális árvíz után több mint háromszáz új házat építettek, amelyek közül vannak olyanok, amelyekbe a mai napig nem lakik senki. Ennek egyik oka nyilvánvalóan az, hogy a 2300 lakosú településen az elmúlt évtizedekben felszámoltak szinte majdnem minden ipari létesítményt. Becsukták a kovácsműhelyt, megszűnt a szövetkezet, amelyekben összesen mintegy ezren dolgoztak. A foglalkoztatottak száma jelenleg háromszáz alatt van. A fiatalok zöme Újvidékre és Belgrádba költözik.