2024. március 28., csütörtök

Az uniós intézmények vezetőiről dönthet az Európai Tanács

Miután a parlament megválasztotta az EB-elnökét, ma rendkívüli csúcstalálkozón gyűlnek össze az unió állam-, illetve kormányfői, hogy határozzanak a többi uniós vezető pozíció betöltéséről.

A bizottság mandátumával lejár az EU külügyi főképviselője, Catherine Ashton megbízatása is. Hosszú hónapokig Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter tűnt a legesélyesebbnek a posztra.

Lehetséges jelöltként emlegetik Krisztalina Georgievát, aki jelenleg az EB humanitárius segítségnyújtásért felelős tagja, valamint az olasz diplomácia jelenlegi vezetőjét, Federica Mogherinit, aki ellen többek között a litvánok foglaltak állást.
Szintén lejár a mandátuma a csúcstalálkozókon elnöklő, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács (ET) munkáját irányító Herman Van Rompuy volt belga kormányfőnek. Tavaly év végén a brüsszeli sajtó tudni vélte, hogy Van Rompuy posztját Anders Fogh Rasmussen, a NATO ősszel távozó főtitkára szeretné elfoglalni. E találgatások később elcsitultak. Az ET lehetséges elnökeként emlegették később Jyrki Katainen akkori finn miniszterelnököt is, aki július 1-jén mondott le hivataláról, ám a helsinki kormány végül az EP-képviselővé váló Olli Rehn helyére, az EB-ba delegálta. Esélyes lehet a posztra Helle Thorning-Schmidt, a dán miniszterelnöknő is.