2024. április 19., péntek
Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó, Dubrovnik

Merkel: Minden országnak esélye van, hogy EU-tag legyen

Németország továbbra is támogatja a nyugat-balkáni országok európai integrációját – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár tegnap Dubrovnikban a nyugat-balkáni országok államfőinek csúcstalálkozóján. Merkel – akit valóságos sztárként fogadtak Dubrovnikban – köszöntőbeszédében kiemelte: minden országnak van esélye arra, hogy az EU tagja legyen, előbb azonban teljesítenie kell az ahhoz szükséges feltételeket, hogy később ne merüljenek fel különböző problémák.

Merkel pozitívnak értékelte a Belgrád és Prishtina közötti párbeszédet, amely szerinte történelmi szempontból igen jelentős volt; mindkét fél számára lehetővé tette, hogy fellépjen az európai integráció következő lépcsőfokára. Hozzátette azonban, a folyamat nem állhat meg félúton, folytatni kell a tárgyalásokat, illetve a kapcsolat normalizálását.

Ivo Josipović horvát és Borut Pahor szlovén elnök pedig házigazdaként arról beszélt, hogy a német kancellár jelenléte a csúcstalálkozón egyértelmű bizonyítéka annak, hogy támogatja a régió országainak európai integrációját. Josipović szerint Európa nem lehet teljes Délkelet-Európa nélkül, és a már EU-tag Szlovénia és Horvátország feladata éppen az, hogy segítsék szomszédaik integrációját, hogy minél hamarabb csatlakozhassanak a 28 tagú európai családhoz.

A találkozón stratégiai kérdéseket vitattak meg a régió politikai helyzetéről, az unió bővítéséről, infrastrukturális fejlesztésekről, energiapolitikáról. Az utóbbi témában Günther Oettinger energiaügyi uniós biztos is felszólalt. Az államfők kiemelten foglalkoztak a Triesztből induló és Görögországig tartó, Adriai-tenger–Jón-tenger autópálya és a München–Isztambul vasúti folyosó kérdésével.

A tanácskozáson részt vett még Bujar Nishani albán, Filip Vujanović montenegrói, Atifete Jahjaga koszovói, Gjorge Ivanov macedón, Tomislav Nikolić szerb elnök, Bosznia-Hercegovinát pedig a háromtagú államelnökség (Bakir Izetbegović, Željko Komšić és Nebojša Radmanović) képviselte.