2024. április 26., péntek

Az (elmaradt) bérek késleltetik az újraindulást az Agroživban

Annak ellenére, hogy két hete új bérlőjük van, továbbra sem újították fel a termelést a csődbe jutott bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompániában. Ennek legfőbb oka, hogy az elmaradt bérek miatt sztrájkol mintegy háromszáz dolgozó. A kompánia öthavi bérrel tartozik nekik, de a kéthavi munkabeszüntetés után is csak másfél havi bért kaptak kézhez. A vállalat Függetlenség Ágazati Szakszervezetének a képviselői Jovica Katić vezetésével többször is tárgyaltak Dušan Bajatovićtyal, a Srbijagas vezérigazgatójával (a Srbijagas 2011-ben vette át az Agroživot) és Predrag Amizićtyel, az Agroživ eddigi vezérigazgatójával, de mindenki számára elfogadható megoldás nem született.

Jovica Katić szakszervezeti vezető, a sztrájkbizottság elnöke tegnap kijelentette, hogy a tiltakozók megértik, hogy az új bérlő, a MibrasBG kompánia érdeke, hogy minél előbb újrainduljon a termelés az ország egyik legnagyobb baromfivágóhídján. Mint mondja, az Agroživ vezetésével folytatott tárgyalások után azt remélték, hogy legkésőbb május végéig megkapják legalább háromhavi elmaradt bérüket, ehelyett azonban csak másfél fizetést kaptak meg. Ezért folytatják a sztrájkot.

A Srbijagas vezetősége korábban figyelmeztette a sztrájkolókat, hogy szavatolni kell a termelés minimális folyamatát (a dolgozók egy másik része állítólag dolgozna), a MibrasBG képviselői pedig arra figyelmeztettek, hogy a huzavona környezetvédelmi katasztrófát okozhat. Emiatt, ha az eddig ott dolgozók nem hajlandók folytatni a munkát, akkor a belgrádiak – ha szükség lesz rá – új munkaerőt alkalmaznak.

A bérlő azt reméli, gyorsan megoldódik a viszály a Srbijagas és a sztrájkolók között, hogy mielőbb újraindulhasson a termelés. A MibrasBG kompánia kibérelte az Agroživ baromfifeldolgozó kompánia által eddig használt létesítményeket is (a Živinoplus három vladimirovci baromfitelepét és a verseci inkubátorközpontot). Becslések szerint 450-500 dolgozót szándékoznak itt foglalkoztatni, az eddigi 1200 helyett.