2024. március 29., péntek

Huszárok levelei

Emlékműsor a kishegyesi csata 165. évfordulójára – Pásztor István és Répás Zsuzsanna megkoszorúzták az 1848-as szabadságharc emlékművét

Kishegyes számára fontos történelmi emlék az 1848/49-es szabadságharc utolsó győztes csatája, hiszen azt a község területén vívták. Idén a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Levelek címen emlékműsort szervezett a csata 165. évfordulójára.

Pásztor István és ifj. Juhász Bálint elhelyezik a kegyelet virágait (Fotó: Lakatos János)

Pásztor István és ifj. Juhász Bálint elhelyezik a kegyelet virágait (Fotó: Lakatos János)

A műsor bemutatójára vasárnap este a kishegyesi színházteremben került sor.

Az előadás huszárok leveleinek felhasználásával, főként a magyar néptáncra és -dalra hagyatkozva mutatta be a 165 évvel ezelőtti eseményeket. Az előadásban részt vettek a Petőfi Sándor M.E. Rizgetős, Szalakóta és Kótyomfitty tánccsoportjai és a Szajkó énekcsoport, közreműködött Bojko Andrej és a Fokos zenekar. A koreográfiát Patyerek Csaba állította össze, a produkciót pedig Molnár Róbert rendezte.

Az emlékműsor alaptörténete: a mában egy gyerek (Bojko Andrej) felmegy egy öreg padlásra és ott a harctérről írt leveleket talál, amiket egy huszár írt a kedvesének, tudtuk meg Molnártól.

– Ezekbe a levelekbe szőttük bele a konkrét történelmi adatokat, és ezzel próbáltuk kicsit személyesebbé tenni a történetet. Mindezt igyekeztünk ötvözni az igen dús magyar néptánccal, próbáltuk mozdulatokkal elmesélni a történetet – mondta el a rendező, majd hozzáfűzte, hogy a leveleket megtaláló fiú a levelekkel a múltunkat viszi tovább a jövőbe.

A sajátos, még árnyjátékot is felvonultató produkciónak sikerült elnyerni a nagyszámú közönség tetszését, a végén vastapssal jutalmazták az előadók igyekezetét. A darabot a Petőfi Sándor M.E. be fogja mutatni Topolyán, Bácsfeketehegyen, Óbecsén és Kupuszinán is.

Az emlékműsort követően csendes koszorúletételre került sor a nyugati temetőben lévő 1848-as emlékműnél. A magyar kormány nevében Répás Zsuzsanna, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Pirityné Szabó Judit, az igazságügyi minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának kapcsolattartásért felelős főosztályvezetője és Korsós Tamás, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke és ifj. Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa és Linka B. Gabriella, az MNT tanácstagja, Kishegyes önkormányzata nevében Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke és Mohácsi Zoltán alpolgármester, a kishegyesi helyi közösség nevében Szűgyi István tanácselnök és Csóré Róbert tanácstag, valamint a Vajdasági Magyar Demokrata Párt topolyai és kishegyesi bizottságának és a XII. Szabadegyetemnek képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

Nyitókép: Pásztor István és ifj. Juhász Bálint elhelyezik a kegyelet virágait (Fotó: Lakatos János)