2024. április 20., szombat

Kisiklott egy metrószerelvény Moszkvában

A balesetben húsz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek

Kisiklott egy metrószerelvény három kocsija az orosz főváros földalatti közlekedési hálózatának egyik forgalmas vonalán. A balesetben húsz ember meghalt, s további több mint százhúsz személy megsérült.

Korábban Pjotr Birjukov moszkvai főpolgármester-helyettes azt közölte, hogy 15 ember vesztette életét. Korábban öt halottról tudtak. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy az előző hírekkel ellentétben a metrószerelvény vezetője túlélte a szerencsétlenséget. 
 
A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítója arról számolt be, hogy a mentőegységek a szétroncsolódott metrókocsiban 12 embert láttak, akik már nem mutattak életjelet. Őket még nem tudták kiemelni. A halálos áldozatok az első kocsiban utaztak.  

A szerencsétlenség a főváros keletről északnyugati irányba haladó, Arbatszko-Pokrovszkaja nevű vonalon, a Szlavjanszkij bulvar és a Park Pobedi nevű állomások között történt. A Szlavjanszkij bulvar megálló előtt mintegy 200 méterrel a szerelvény vezetője élesen fékezett, mert a feszültség hirtelen zuhanása miatt hamis vészjelzést adott le a biztonsági rendszer. A három kisiklott vagon egyike erősen megrongálódott.
A szerencsétlenség után két és fél órával még folyt a mentés. A rendkívüli helyzetek minisztériuma 8 helikoptert és 60 mentőautós egységet állított be a mentési munkálatokba. A metróalagútban rekedt, balesetet szenvedett szerelvényből mintegy 200 utast hoztak ki, de egyes sajtójelentések szerint 7-15 utas még az egyik megrongálódott vagonban van.
A baleset egyik könnyebb sérültje a Rosszija 24 televíziónak arról számolt be, hogy a szerelvény hirtelen lefékezését követően az utasok egymásra estek, nagyon sokan szenvedtek kéz- és fejsérüléseket, s a vagonban keletkezett füsttől is alig kaptak levegőt. "Azt hittük, mindennek vége" - mondta a férfi. Az utasok többsége még mindig sokkhatás alatt áll.
A baleset helyszínétől, a Szlavjanszkij bulvártól taxik és autóbuszok ingyen szállítják az utasokat. A Szlavjanszkij bulvar metrómegálló mellett a központba vezető Kutuzov sugárúton és a város külső körgyűrűjétől induló, Minszkbe vezető úton hatalmas közlekedési dugó keletkezett.
Az 1931 óta épülő, 12 vonallal, 194 állomással rendelkező, több mint 325 kilométer hosszú moszkvai metrón az utóbbi hetekben is több kisebb műszaki baleset történt. Többnyire elektromos zárlat okozza a problémákat.
A metrókocsik többsége elöregedett. Az orosz főváros közgyűlésében elfogadott terv szerint 2020-ig újabb 79 állomást építenek és 160 kilométerrel bővítik a metró vonalait, illetve folyamatosan cserélik újakra az 1970-es években gyártott vagonokat.
A baleset helyszínétől nem messze lévő, egyik legforgalmasabb állomásán, a Kijevi pályaudvarnál lévő Kijevszkaján nemrég felújítás kezdődött.