2024. április 25., csütörtök
Szlovén választások

Miro Cerar, a szerencse kegyeltje

Egy politikai újonc, az 51 éves Miro Cerar jogászprofesszor pártja nyerte meg a vasárnapi előrehozott szlovén választásokat. A közvélemény-kutatások eredményében ez nem számít sokkolónak, abból a szempontból viszont rendhagyó, hogy Cerar mindössze öt hete alapította pártját, a baloldali Miro Cerar Pártot (SMC). Cerar pártjának 34,61 százalékos győzelme után várhatóan ő lesz az új miniszterelnök.

A közvélemény korábban inkább Cerar szüleiről hallhatott sokat, apja, Miroslav Cerar az egykori Jugoszlávia egyik legismertebb sportolója volt – lólengésben kétszer nyert olimpiát, háromszor világ- és kilencszer Európa-bajnokságot –, édesanyja, Zdenka pedig Szlovénia első női államügyésze, majd az ország igazságügy-minisztere lett.

Miro Cerar csak a közvélemény nyomására alapított pártot, korábban ugyanis a civil szervezetek szerepét hangsúlyozta, és a belpolitika gyökeres megváltoztatását hangoztatta. Kampányában is erre helyezte a hangsúlyt, azt ígérte: a politika működésének alapjait is újraépíti. Ezenkívül azonban nem voltak látványos kampányígéretei, sőt, többen is azzal bírálták: gyökeres változtatásokat akar, mégis a bevett sablonokat emlegeti (tisztelet, jogállamiság, társadalmi jólét, emberi méltóság).

Annak ellenére, hogy az SMC-t baloldali pártként definiálják, Cerarnak vannak jobbközép irányultságú gazdasági elképzelései is. Az állami vállalatok privatizációjával kapcsolatban például visszafogottan nyilatkozott. Tisztában van azzal, hogy a gazdaságot liberalizálni kell, és bizonyos állami vállalatokat el kell adni, ám a szlovén távközlési vállalat és a ljubljanai reptér eladását nem támogatta. Ugyanakkor bejelentette, az állami költségek csökkentésére is szükség van. Elemzők szerint éppen ez a néha a jobbközép felé „kacsingató” álláspont teszi lehetővé számára, hogy áthidalja a jobb- és a baloldal között erőteljesen megoszló belpolitikát. A kormányalakítás során várhatóan éppen a középpártokkal lép majd koalícióra.

Cerar sikere a jelentős médiatámogatásnak és családja ismertségének is köszönhető. A sportolói és politikai karrier mellett ugyanis a család az egyik legnagyobb szlovén repülőgép-katasztrófának is részese volt. 1981-ben az utolsó pillanatban mondták le nyaralásukat, mert egyik gyerekük megbetegedett. A gép, amelyre a jegyük szólt, Korzikán lezuhant 180 utas és a legénység halálát okozva. Miro Cerar azóta több nyilatkozatában is elmondta: a szerencse kegyeltjének tartja magát.