2024. március 28., csütörtök

Mit mondott Erdogan?

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök, Ivica Dačić kormányfőhelyettes és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke tegnap Belgrádban megvitatták Recep Erdogan török miniszterelnök állítólagos hétvégi kijelentését, miszerint „akárki is bántja a bosnyákokat, annak 100 millió török ellenségre kell számítania”.

Időközben Törökország bosznia-hercegovinai nagykövete cáfolta, hogy Erdogan szombaton Banja Lukában egy választási rendezvényen azt mondta volna, amit a sajtó leközölt.

A tegnapi hármas egyeztetést követően Vučić reményét fejezte ki, hogy Erdogan száját valóban nem hagyta el a szóban forgó kijelentés. Vučić elmondása szerint a belgrádi török nagykövet is arról biztosította, hogy Erdogan semmiféle hasonlót nem mondott. A szerb kormányfő mindehhez hozzátette: a régió országaiban küldetésben lévő török nagykövetek különbözőképpen nyilatkoztak arról, hogy elhangzott-e a vitatott kijelentés, ezért sem támogatni, sem elvitatni nem tudja Dodik aggodalmát. Vučić végül felkérte Ankarát, hogy viseltessenek figyelemmel a régió érzékeny stabilitása iránt.

Dodik meg van róla győződve, hogy Erdogan valóban fenyegető jelleggel szónokolt. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke veszélyesnek tartja Törökország szándékait, mert úgy érzi, hogy csak a bosnyákok érdekeit védi.

Dačić a nemzetközi politikai tényezők reakciójára számít, mert mint mondta: valóban nem tudni, hogy Erdogan azt mondta-e, amit a sajtó állít.