2024. április 19., péntek

Lefaragni a nyugdíjakat is

Dušan Vujović tíz százalékos csökkentést tervez

Dušan Vujović gazdasági miniszter – a hétvége óta egyben megbízott pénzügyminiszter is – meglátása szerint a közszféra dolgozói mellett a nyugdíjasoknak is viselniük kell a megszigorítási terheket, ami azt jelenti, hogy még az idén várható a havi járandóságok tíz százalékkal való csökkentése. Tegnap reggel, az SZRTV egyik adásában vendégszerepelve fejtette ki elgondolásait. A munkatervezetet hamarosan a kormány elé küldik, ahol megszületik a végleges döntés, hogy pontosan mennyivel és mikortól lesznek alacsonyabbak Szerbiában a nyugdíjak.

– Minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy az idén a nyugdíjak is és a közszférában kifizetésre kerülő bérek is tíz-tíz százalékkal csökkenjenek, mert úgy tartom, ez az egyetlen ésszerű és fenntartható megoldás – mondta Vujović.

Mint kifejtette, az ország pénzügyi politikájának terhét valamennyien, és nem csupán egyesek – mint a közszféra dolgozói és a nyugdíjasok – kell, hogy viseljék, hogy 2017 végéig a köztársasági költségvetési hiány 130 milliárd dinárra csökkenjen. A cél tehát az – részletezte a miniszter –, hogy évről évre mintegy 60 milliárd dinárral csökkenjen a költségvetési hiány. A terhet a szürkegazdaságnak is viselnie kell – tette hozzá –, mégpedig a jövedéki adók és egyéb terhek befizetésével. Ha a közvállalatok valamelyest talpra állnának, akkor a bérekre nehezedő teher is kisebb lenne.

A költségvetés szempontjából hatalmas terhet jelentenek a közvállalatok, mert azok hitelei és hitelgaranciái kétszeresére gyorsították Szerbia eladósodottságának ütemét, mondta Dušan Vujović.