2024. április 23., kedd

Moszkva határozott választ ígért Kijevnek

Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék

Családi ház kertjébe csapódott egy – a feltételezések szerint Ukrajna területéről kilőtt – lövedék a dél-oroszországi Rosztovi területen tegnap. Egy férfi meghalt, egy idős asszony és egy másik személy megsebesült. Az orosz külügyminisztérium erélyes diplomáciai válaszlépéseket fontolgat.

Kormánykatonák a kelet-ukrajnai Sziverszkben (Fotó: Beta/AP)

Kormánykatonák a kelet-ukrajnai Sziverszkben (Fotó: Beta/AP)

Az eset az Ukrajnával határos orosz területen levő Donyeck városban történt. Az orosz Szövetségi Nyomozóbizottságnak a helyszínen dolgozó szakemberei megerősítették a lövedék becsapódását.

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai speciális műveletben részt vevő csapatok nem lőttek orosz területet – tudósított a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Kijevből.

Az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett luhanszki népköztársaság képviselői pedig azt utasították vissza, hogy a szakadárok lőnék Oroszország területét, és szándékos dezinformációnak nevezték Kijev állítását.

Az orosz külügyminisztériumban kemény és erélyes diplomáciai válaszlépéseket fontolgatnak Ukrajnával szemben a lövedék és a férfi halála miatt. Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes a Ria Novosztyinak azt mondta, a tények azt bizonyítják, hogy vészesen erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán. Hozzátette, hogy a diplomáciai válaszlépések előtt tisztázniuk kell minden körülményt a történtekkel kapcsolatban.

Karaszin az Itt Moszkva beszél című rádióműsornak kifejtette, az eset ismételten rámutat arra, hogy mielőbb be kell fejezni a vérontást és fel kell újítani a tárgyalásokat az úgynevezett kontaktcsoport keretében minden érintett bevonásával. A csoportban a kijevi hatalom képviselői az EBESZ és Moszkva közvetítésével tárgyaltak korábban a délkelet-ukrajnai szakadárokkal a délkelet-ukrajnai rendezésről.

A Rosszija 24 hírtelevízió emlékeztetett arra, hogy korábban is több alkalommal csapódtak be lövedékek az Ukrajnával határos dél-oroszországi régió területére, de a vasárnapi az első eset, hogy a lövéseknek halálos áldozatuk és sebesültjeik vannak.

Az ukrán légierő öt csapást mért a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták állásaira, és ezeknek során több tucat fegyveressel végeztek – közölték a kijevi hatóságok tegnap. A védelmi minisztérium beszámolója szerint lerombolták a szakadárok számos állását, és megrongálták haditechnikájukat. Legalább 40 fegyverest is megöltek a csapásokkal – derül ki a közleményből.

A harcok szombaton kezdődtek, tegnap is folytatódtak.

A donyecki egészségügyi szervek ezzel párhuzamosan arról számoltak be vasárnap, hogy tizenkét ember meghalt és további tizenketten megsebesültek az ukrán biztonsági erők és az oroszbarát szeparatisták közti szombati összecsapásokban a városban és környékén.

Az ukrajnai Donyeck városában nyolcan, az attól 30 kilométerre keletre fekvő Makijivkában pedig négyen haltak meg. Az áldozatok közül legalább hatan civilek voltak. A szakadárok korábban 30 halottról beszéltek.

Luhanszkban a városi tanács sajtószolgálata szerint hat helyi lakos meghalt és hét megsebesült az ottani harcokban.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy Kijev „elpusztítja” az oroszbarát szeparatistákat, akik „minden egyes (megölt ukrán) katona életéért sajátjaik százaival fognak fizetni”. Az ukrán belügyminisztérium szerint egy hónapba telhet, mire vereséget mérnek az ország keleti részén, Donyeckben és Luhanszkban „független népköztársaságokat” kikiáltó oroszbarát fegyveresekre.