2024. április 20., szombat

A Hamász elutasította a tűzszünetet

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot – jelentette az izraeli sajtó, egyiptomi, palesztin és izraeli forrásokra hivatkozva. Kairó a 2012-es megállapodás életre keltését szeretné, amit Izrael a közlések szerint elfogadott.

Az izraeli felszólítás után otthonukat elhagyó palesztin családok Gázavárosban (Fotó: Beta/AP)

Az izraeli felszólítás után otthonukat elhagyó palesztin családok Gázavárosban (Fotó: Beta/AP)

Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy Izrael és a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák a széles körű tűzszünet alapjait, de a Hamász elutasította ezt az ajánlatot.

A javaslatot már több napja átadta az egyiptomi titkosszolgálat Musza Abu Marzuknak, a Hamász politikai hivatala elnökhelyettesének, aki a katonai szárnnyal folytatott megbeszélést követően visszautasította azt.

Kairó szerint a szervezetnek vállalnia kell a felelősséget döntéséért.

Közben Francois Hollande francia és Moncef Marzouki tunéziai elnök „a tűzszünet haladéktalan helyreállítására” szólította fel az izraeli–palesztin konfliktusban részt vevő feleket. Ezt a francia elnöki hivatal közölte tegnap.

Palesztin források szerint már mintegy százhatvanhétre emelkedett a halálos áldozatok száma az Erős Szikla nevű izraeli hadművelet hatodik napján, amelyet a palesztin rakétatámadások visszaszorítására indított Izrael. Kedd óta a palesztinok csaknem nyolcszáz rakétát lőttek ki izraeli területekre. Az Erős Szikla hadművelet hatodik napja izraeli tengeri kommandósok szárazföldi akciójával kezdődött tegnap, ezzel párhuzamosan a palesztinok az izraeli területek ellen intéztek rakétacsapásokat.

Tegnap reggel az izraeli hadsereg telefonon és más eszközökkel is felszólította a Gázai övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonukat az előre látható katonai akciók idejére.