2024. április 25., csütörtök
VB-DÖNTŐ: NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNA

A támadó szellemiség a villanásra építő stratégia ellen

Harmadszor játsszák egymás ellen a döntőt a labdarúgó-világbajnokságon Németország és Argentína. Vasárnap este a riói Maracañában az európai együttes története negyedik, a dél-amerikai csapat pedig a harmadik világbajnoki címéért száll harcba.

Két teljesen eltérő stílusú együttes mérkőzik meg a fináléban, az argentinok eddig nagyrészt azzal a taktikával léptek a pályára, hogy elsődleges céljuk az ellenfél játékának akadályozása, miközben arra számítottak, hogy klasszis támadóik valamelyike egy-egy villanással eldönti a meccsüket, a németek ellenben támadószellemben futballoztak legtöbb meccsükön, folyton a saját akaratukat igyekeztek ráerőltetni aktuális ellenfelükre. Ennek megfelelő volt az útjuk a döntőbe. Németország egy Portugália elleni 4:0-val indított, csak az Algéria és a Ghána elleni meccsükön voltak olyan pillanatok, amikor kissé instabilnak tűntek, a többi találkozójukon egyértelműen az ő akaratuk érvényesült, ha rosszabb formát is fogtak ki, mindig sütött belőlük a magabiztosság.

Teljesítményük koronája egyértelműen a házigazda brazilok elleni 7:1-es győzelem. Az argentinok ellenben egyetlen meccset sem nyertek egy gólnál többel, az elődöntőben a torna egyik leggyengébb színvonalú meccsén tizenegyespárbajban jutottak be a döntőbe, a vb nagy részében a négygólos Lionel Messi és a rengeteget dolgozó Angel di María vitte hátán a csapatot. Di María azonban a negyeddöntőben lesérült, a hírek szerint talán a második félidőben pályára léphet a döntőben, a kieséses szakaszra kissé elszürkülő Messiről pedig apja nyilatkozta, hogy úgy elfáradt az eddigi hat meccs során, hogy alig van jártányi ereje: „Kimerült, úgy érzi, mintha a lábai egyenként 100 kilósak lennének.” Ugyanerre utalt a kapitány, Alejandro Sabella is, aki mindenre panaszkodott, amire lehet, de mindenesetre ismét leszögezte, hisz játékosai képességeiben, abban, hogy képesek a trófea megszerzésére: „Néhány játékosunk sérült, agyonrugdosott, kimerült. Döntőt kell játszanunk, miközben egy nappal kevesebbet pihenhettünk, ráadásul olyan ellenfelünk lesz, mint Németország, de munkával, egységgel és komolysággal eljuthatunk mi is a csúcsra.” Az argentinok Messitől várják a legtöbbet, a csoportkörben remekelt is, José Mourinho, a szókimondó portugál edző szerint azonban korántsem ő volt a torna eddigi legjobbja: „Azt hiszem, Messi egy fantasztikus játékos, és hogy ezt elismerjék, nincs szüksége a világbajnoki címre. Nem kell világbajnoknak lennie ahhoz, hogy ennek az évtizednek a történelmi játékosa legyen. Szerintem Robben volt a legjobb ezen a vb-n. Ő volt az, aki az első naptól kezdve magas szinten játszott, a teljesítménye nem hullámzott, végig jól teljesített. Azt mondhatom, hogy Paul Pogba volt a legjobb fiatal, annak ellenére jó tornája volt, hogy csapatával nem jutott be az elődöntőbe.”

Messi helyzetén Di María sérülése nem könnyít, de annyival javult a szituáció, hogy immár teljesen felépült Sergio Agüero, aki talán nagyobb veszélyforrás lehet majd az ellenfél kapujára, mint eddig pl. Ezequiel Lavezzi. A csatár nem ment el szó nélkül a németek keddi, kiütéses győzelme mellett: „A Nationalelf egy nagy csapat. Ami a brazilokkal történt, az bármelyik csapattal előfordulhat. Nekünk azonban kiváló játékosaink vannak, akik képesek veszélyt teremteni az ellenfél kapujánál.”

A brazilok ellen pályafutása 16. világbajnoki gólját is megszerezte a német Miroslav Klose, aki ezzel a vb-történet legeredményesebb játékosa. A 15 gólig jutó brazil Ronaldót előzte meg az örökranglistán, és egy újabb rekordot is megdönthet, ugyanis ha a német válogatott nyer, akkor a veterán támadó 17. győztes vb-meccsén lesz túl, amivel megelőzi az ugyancsak brazil Cafút. „Fantasztikus érzés volt a rekord, de aki ismer engem, az tudja, most már csak az Argentína elleni döntő érdekel. A fináléban mindenkinek a maximumot kell majd nyújtani, nagyon rossz érzés elveszíteni egy döntőt, most nyernünk kell” – mondta a Lazio játékosa, aki a jelenlegi csapatból egyedüliként ott volt a pályán 12 évvel ezelőtt a jokohamai fináléban, amelyen Ronaldo duplájával nyertek a brazilok.

Összességében hússzor mérkőzött meg egymással a két gárda az 1958-as első meccsük óta, kilenc argentin győzelem és öt döntetlen mellett hat német siker született. Világbajnokságokon a németek a sikeresebbek, hat párbajukból hármat ők nyertek, két döntetlen és egy argentin győzelem mellett. A vb-k történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a két válogatott harmadszor is találkozik a döntőben. Az 1986-os mexikói aranycsatát a Diego Maradona vezette argentinok nyerték 3:2-re, míg 1990-ben Olaszországban a németek győztek 1:0-ra. Legutóbb 2012 augusztusában Frankfurtban Argentína nyert 3:1-re barátságos meccsen, a legutóbbi tétmeccsen, a 2010-es vb negyeddöntőjében ellenben Németország kiütéses, 4:0-s győzelmet könyvelhetett el – egy vb-vel korábban, a hazai vb-n is a negyeddöntőben ütötték ki a németek az argentinokat, 1:1-es végeredmény után 4:2-re nyertek tizenegyespárbajban.

Hiába a múlt és a döntő feszültsége, a németek rendkívül nyugodtan nyilatkoztak a meccsről, Joachim Löw szövetségi kapitány szerint varázslatos mérkőzésnek nézünk elébe: „Európa Amerika ellen. Varázslatos párosítás lesz. Argentína védekezése nagyon erős, egységes, szervezett. Támadásban olyan kiválóságaik vannak, mint Messi és Higuaín. Jól fel kell készülnünk, és örülünk, hogy ott lehetünk majd a pályán Rióban.”

Németország–Argentína

Helyszín: Rio de Janeiro (Maracaña Stadion, 78 838 férőhely)

Időpont: 21.00 (vasárnap, RTS1, m1, HRT2)

A várható kezdőcsapatok:

Németország: Neuer, Lahm, Boateng, Höwedes, Hummels, Schweinsteiger, Özil, Khedira, Kroos, Klose, Müller.

Argentína: Romero, Demichelis, Zabaleta, Garay, Rojo, Mascherano, Biglia, Pérez, Messi, Higuaín, Agüero.