2023. október 2., hétfő

Srbiji je dosta priča!

Da li je Srbija krenula putem obećanih reformi, da li će Vlada moći biti ponosna na postignute rezultate kada uskoro protekne uobičajenih sto dana od njenog formiranja? Odgovore na ova pitanja u intervjuu za Mađar so je pokušao dati analitičar Mihal Ramač.

„Ne smemo zaboraviti da je zbog ogromnih poplava bilo vanrendo stanje u državi koje je najmanje mesec dana oduzelo od Vlade. Sa time niko nije mogao računati unapred. To je prva otežavajuća okolnost. Druga je sam sastav Vlade. Ekipa u kojoj je mesto dobio Velimir Ilić, ne može biti suviše reformsi orijentisana. U skupštinu nije stigao ni jedan reformski predlog izuzev Zakona o radu, o čijoj reformskoj orientaciji bi se moglo mnogo raspravljati. Pričalo se o setu zakona o medijima, koji je trenutno u Briselu i čeka zeleno svetlo Evropske Unije. Malo je rezultata, jer je doduše prošlo malo vremena, ali su rezultati mogli biti veći” – ocenjuje Ramač.

Na primedbu da se javnosti neprestano serviraju razne priče od slučaja Šarić i veza policije sa organizovanim kriminalom, do rusko-srpskog prijateljstva i da postoji sumnja da sve to služi samo da bi se pažnja javnog mnenja skrenula sa nemsprovođenja reformi, Ramač odgovara da ta sumnja zaista postoji. „Srbiji više nisu potrebne priče. Sigurno postoje problemi unutar policije, ali problemi postoje i sa disertacijom ministra unutrašnjih poslova… Najveći je problem da se sva vlast koncentrisala u ruke jednog čoveka. Vučić u Berlinu, Vučić u Parizu, Vučić u Moskvi… Gde je ministar spoljnih poslova, gde su ostali ministri? Teško je razjasniti da li je sve to rezultat želje samog Vučića da sve konce drži u rukama, ili je reč o servilnosti medija, ali čovek ima utisak da se svi elektronski mediji uređuju na jednom jedinom mestu. Ne tvrdim da je tako, ali tvrdim da imam takav dojam. U svakom se slučaju može izjaviti da u proteklih deset godina nije postojala ni jedna vlada koja je toliko uspešno držala medije pod kontrolom” – napominje Ramač.

Analitičar kaže da ne postoje ideološke razlike između socijalista i naprednjaka. „Socijalisti, naročito Ivica Dačić su mišljenja da bi što duže morali ostati unutar vladajuće koalicije. Moguće je da unutar stranke neki imaju svoje mišljenje o naprednjacima, ali je veći problem da država trenutno nema organizovanu opoziciju, da ne postoji jedinstven opozicioni nastup koji bi ponudio neka druga rešenja. A to je preko potrebno i Vladi, ali prvenstveno državi” – dodaje Ramač.

Analitičar je mišljenja da afere koje su potresale prethodni period nisu imale uticaja na stabilnost Vlade. „Prvenstveno zbog toga što ne možemo govoriti o Vladi, nego više samo o premijeru. Ostali članovi Vlade služe da bi povremeno potvrdili što Vučić najavi. To je veliki problem jer bi kabinet trebao raditi kao jaka ekipa. Vučić je prihvatio pravila igre po kojima je on jedini kompetentan za sve. Ali će to značiti da će i odgovornost biti samo njegova za sve. Građani ne vide da se ostvaruju obećanja, ne vide radna mesta, ne vide strana ulaganja. Čuju samo najave, kojih je već pun tavan. Ali ako se sve ostvari onako kako je ostvarena izgradnja novosadskog betonskog mosta, onda će se videti da nešto ipak nije u redu” – zaključuje Ramač.