2024. április 20., szombat

Szabadegyetem a Kátai-tanyán

Érdekes előadások, érdeklődő hallgatóság
A Szabadegyetem hallgatói (Fotó: Benedek Miklós)

A Szabadegyetem hallgatói (Fotó: Benedek Miklós)

A kishegyesi Kátai-tanyán csütörtökön délután vette kezdetét a XII. Vajdasági Szabadegyetem. A megnyitó után Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke tartotta meg nyitóelőadását, amelynek témája a kárpát-medencei magyarság helyzete volt. A pénteki napon technikai okok miatt minden programpont félórás késéssel indult. A közéleti munkacsoport tagjai Vizi Balázs, MTA Kisebbségkutató Intézet, kutatójának előadását hallgathatták meg az EU-bővítés és a kisebbségi kérdések témakörében, külön figyelmet szentelve Szerbiának és a vajdasági magyarságnak, amellyel az EU bővítésével foglalkozók minden jel szerint nem foglalkoznak kellő mértékben. A gazdasági munkacsoport tagjai Nagy Viktor mérnök, közgazdász, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók szervezete tagjának Az internet jövője, avagy az informatika gazdasági hatásai című előadását kísérhették figyelemmel. Ezt követően Dr. Csath Magdolna, a Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tanárának előadására került sor Területi fejlesztés, határokon átívelő – Kárpát-medencei – együttműködés a magyar kiscégek között címmel. A következő programpontban a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete mutatkozott be. Jelen volt Rózsa Rita és Kovács Sárkány Hajnalka elnökségi tagok, akiktől megtudtuk, hogy a szervezet 2001-ben alakult, és 2011-ben szerveződött újjá, és azóta is sikeresen működik, beszéltek a tevékenységükről, a megvalósult projektumokról, a VMTK szervezésében betöltött szerepükről, valamint saját honlapjukról is szót ejtettek. Mindezek mellett gyakorlati kérdésekről is beszéltek. A doktoranduszokat Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnök-vezérigazgatója követte. Előadásának címe: A vasaló nem azért meleg, mert a ruhához dörzsölik... – avagy az innováció-e a siker kulcsa? Az előadó huszonöt éve alapította vállalkozását, ahol a mágneses adattárolók fejlesztésével és gyártásával, valamint adatmentéssel foglalkozik, és saját tapasztalatait osztotta meg a közönséggel, külön hangsúlyozva az újítások és fejlesztések szükségességét.

A délutáni programban Menni vagy maradni címmel kerekasztal-beszélgetés folyt. Dr. Hódi Sándor pszichológus a lélektan felől közelítette meg a témát, és arról beszélt, hogy az elvándorlás milyen törést okoz az emberben, hisz valójában a pénz csak egyik fokmérője a társadalmi jólétnek, ezenkívül az emberi kapcsolatoknak is jelentős szerepe van. Börcsök Pál Gábor, az egyik szervező moderálásával beszélgetés alakult ki, amelyen részt vett Horváth Lehel építész, Csernik Árpád színművész és Sábity Norbert, a CEU politikai tudományok iskolájának hallgatója. A társalgás során szóba került a szülői felelősség, a nevelés kérdése, az erkölcsi dilemma, hogy ismerve az őseink nehéz, küzdelmes életútját, jogunk van-e a könnyebb utat választani. A téma aktualitását nem kell magyarázni, de talán azt sem, hogy a Menni vagy maradni? kérdésre valójában csak rossz válasz adható.

A nap hátralévő részében a résztvevők már csak könnyebb témával foglalkoztak, sor került a csapatjátékok második fordulójára, valamint stand up-os produkciójával fellépett Dombóvári István és Román Szasa.