2024. április 24., szerda

Politikai válságot próbálnak előidézni

A DP szerint a haladók hazugságokkal akarnak hatalomra kerülni a tartományban

A Szerb Haladó Párt tisztségviselőinek, Goran Kneževićnek és Igor Mirovićnak a legutóbbi kijelentéseire reagált pénteki sajtótájékoztatóján a Demokrata Párt tartományi bizottsága, mely a párt és a tartományi kormány elleni legdurvább támadásnak minősítette az elhangzottakat. A haladó párti politikusok nyilatkozataikban azt mondták, hogy Vajdaságban a legkevesebb a befektetés, a legnagyobb a munkanélküliség és itt található a legtöbb fejletlen község.

Miroslav Vasin, a DP tartományi bizottságának elnöke elmondta, hogy a támadásoknak a tartományi kormány megdöntése, politikai válság előidézése az egyetlen célja, az, hogy egy, a Demokrata Párt kizárásával járó új kormány alakuljon meg mindenáron. A hivatalos statisztikai és gazdasági adatok, mint mondta, mind alátámasztják, hogy az SZHP teljesen alaptalan vádakat közöl és hamis információkkal próbálja elkeseríteni és a tartományi vezetőség ellen fordítani a közvéleményt. Vasin elmondta, hogy amint az ország egészében, Vajdaságban is nehéz a helyzet, de az említett politikusok által közölt adatok közel sem felelnek meg a valóságnak, a köztársasági szervek által közölt adatokkal sem egyeznek meg. Kiemelte, hogy a munkanélküliség a legnagyobb mértékben éppen Vajdaságban esett vissza tavaly, 2,6 százalékkal csökkent, vagyis mintegy 5500 személlyel kevesebb szerepel a nyilvántartásban. A bérek sem Vajdaságban a legalacsonyabbak, ahogyan azt a haladók állítják, tette hozzá Vasin, egyedül a külön régióként kezelt Belgrád területén magasabb az átlagbér, elsősorban azért, mert a foglalkoztatottak hatvan százaléka a közszférában dolgozik a fővárosban, s azért, mert minden nagyvállalat Belgrádba helyezi a székhelyét. Vasin dühös volt amiatt az állítás miatt is, mely szerint a tartományban a legrosszabb a gazdasági helyzet, s közölte, hogy a hivatalos adatok szerint éppen Vajdaságban emelkedett a legnagyobb mértékben a bruttó hazai termék tavaly. Az sem igaz, mint mondta, hogy a tartományban a községek fele fejletlen vagy nem eléggé fejlett. Szerbia legfejletlenebb kategóriába sorolható községei közül egy sem vajdasági, tette hozzá. Véleményének adott hangot, hogy olyan körülmények között, amikor a köztársaság egyetlen dinárt sem utal át nagyberuházásokra a tartománynak, a költségvetés jó részét pedig a továbbutalandó eszközök teszik ki, a vajdasági kormány munkája sikeresnek nevezhető.

A haladók olyan hatalmat akarnak bevezetni a tartományban, mint a köztársaság szintjén, húzta alá. Emlékeztetett, hogy míg két évvel ezelőtt amiatt aggódott a nyilvánosság, hogy az eladósodottság eléri-e a GDP 45 százalékos szintjét, ma már ez az eladósodottság a 60 százalékot is túllépte, ami annak a jele, hogy a köztársasági hatalom minden eddiginél sikeresebb az állam adósságba verése terén. Vasin elismerte, hogy a demokrata párti vezetőség sem tett meg eleget Vajdaság jogainak az érvényesítése érdekében, s azt mondta, ez alól a felelősség alól nem kívánja felmenteni a pártot. Reményének adott hangot, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági hatalomban való jelenléte elősegíti majd a tartomány pénzeléséről szóló törvény mielőbbi elfogadását.