2024. április 25., csütörtök

Keddtől országos sztrájk

A szakszervezetek felhagytak a munkatörvénnyel kapcsolatos tárgyalásokkal – Szerintük a hatalom romba dönti a munkavállalók jogait

A két legnagyobb szerbiai szakszervezet vezetői, Branislav Čanak, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁSZ) elnöke és Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének (SZÖSZSZ) elnöke bejelentették, hogy megszakítják a tárgyalásokat a kormánnyal, és július 15-ére tüntetéseket hirdettek meg. Kedden az átalakítás alatt álló vállalatok munkásai Szerbia-szerte sztrájkba lépnek, és az azt követő napokban a két legnagyobb szakszervezet tagjai is csatlakoznak a tiltakozókhoz. Arra a kérdésre, hogy meddig tartanak a tiltakozások, Čanak azt válaszolta, hogy 2019-2020-ig, ameddig csak élünk!

Orbović szerint nemcsak a munkaügyi törvény, hanem a privatizációs, a rokkantnyugdíjakról és a csődeljárásról szóló törvények ellen is tiltakoznak. A SZÖSZSZ elnöke úgy véli, hogy a hatalom nem reformtörvényeket hoz meg, amint állítja, hanem olyan szabályokat igyekszik bevezetni, amelyek tovább csorbítják a munkavállalók jogait.

Ha a munkaügyi törvény módosítási tervezete parlamenti eljárásba kerül, akkor július 23-án Belgrád utcáira vonulnak tüntetni, és letáboroznak a szerbiai parlament épülete előtt – nyilatkozta korábban a két szakszervezeti vezető. Čanak és Orbović szerint a szerb kormány nagyot téved, ha azt hiszi, hogy az olcsó munkaerő idevonzaná a külföldi befektetőket.

– A tárgyalások hivatalosan május 29-én szakadtak meg, minden azt követő megbeszélés megtévesztési kísérlet volt – mondta Čanak, aki az Aleksandar Vučić miniszterelnökkel folytatott megbeszélést hozta fel példaként.

– A miniszterelnökkel megbeszéltük, hogy elfogadják a kollektív szerződést, de már másnap a munkatörvény módosítási tervezetének kidolgozásával megbízott munkacsoport 16 olyan módosítási javaslattal állt elő, amelyeket előzőleg nem mutattak meg a szakszervezeteknek – magyarázta Čanak, aki szerint ez a kormány erőszakos magatartásáról tanúskodik, amellyel a munkásokat sztrájkra kényszeríti.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter egy nappal korábban még azt nyilatkozta, hogy közelebb vannak a megoldáshoz, noha nem tudja szavatolni olyan megállapodás létrejöttét, amely minden felet kielégít.