2024. április 19., péntek

Vulin meglepődött a szakszervezetek döntésén

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter meglepetésének adott hangot, hogy a két reprezentatív szakszervezet felhagyott a munkatörvény módosításával kapcsolatos tárgyalásokkal, és hogy két érdekvédelmi szervezet országos sztrájkot hirdetett. A miniszter a Pink televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a szakszervezetek ösztönzésére felkínálták a kollektív szerződés bővített hatáskörének törvénybe iktatását, ugyanis ez volt eddig a megegyezés fő kerékkötője.

– Sikerült meggyőznünk a munkaadókat, hogy fogadják el, és azt vártuk, hogy a szakszervezetek is egyetértenek, de sajnos nem ez történt.

A tárcavezető szavai szerint „nincs többé semmi, ami okot adhatna a további halogatásra, mindenki elmondhatta, hogy mik a kifogásai, s a tárgyalások során minden lényegeset beépítettek a jogi dokumentumba”. Ezért a munkatörvény módosítási tervezete már szombaton a kormány elé kerül megvitatásra, és ha az ország vezető testülete jóváhagyja, rögtön a képviselőház elé terjesztik.

A bejelentett országos tiltakozás hírét kommentálva Vulin elmondta, senkinek sem tilthatják meg, hogy mit és hogyan tegyen, ha a törvénnyel összhangban cselekszik, ám a miniszter szerint „a szakszervezetek döntése felelőtlennek számít, mert ahelyett, hogy folytatnák a tárgyalásokat, ők azzal fenyegetőznek, hogy az utcára vonulnak”.