2024. április 23., kedd
XX. LABDARÚGÓ-VB - BRONZMÉRKŐZÉS: BRAZÍLIA-HOLLANDIA

Az egyik utazna haza, a másik szambázna

„Nem lenne szabad lejátszani a bronzmeccset” – mondta Louis van Gaal, az elődöntőt tizenegyespárbaj során elveszítő Hollandia szövetségi kapitánya. „Jöjjenek és szurkoljanak, mivel mi úgy fogunk játszani, mintha vb-döntő lenne” – kérte honfitársaitól Thiago Silva, a brazil csapat meghatározó játékosa. A két nyilatkozatból egyértelműen kiderül: a hollandok már mennének haza, a brazilok pedig győzelemmel búcsúznának, s feledtetnék a Németország elleni történelmi 7:1-es vereséget.

Van Gaal véleményét osztotta a hat mérkőzésen három gólt szerző Arjen Robben is, aki a hollandok legjobb játékosa volt a világbajnokságon. A müncheni Bayern játékosa szerint „a harmadik helyért nem sok értelme van játszani, a bronzmérkőzés teljesen fölösleges”, igaz, ezt mindjárt az argentinok elleni mérkőzés után mondta, s biztosan nem gondolta végig, hogy a következő világbajnokságon már 34 éves lesz, s nehezen elképzelhető, hogy még akkor is ilyen lendülettel, sebességgel viszi majd a vállán a holland csapatot. Hasonló cipőben jár a Robbennel egyidős Robin van Persie és Wesley Sneijder, valamint a 33 éves, elnyűhetetlen Dirk Kuyt is. A hollandok 1998-ban játszottak legutóbb bronzmeccset, s akkor a horvát Davor Šuker két góljára egy holland válasz érkezett – Boudewijn Zendentől –, így Hollandia 2:1-es vereséget szenvedett.

A két válogatott eddig 11-szer találkozott, s teljesen kiegyenlített az állás: a hollandok és a brazilok is háromszor nyertek, ötször játszottak döntetlent, a gólkülönbség pedig 15:15. Világbajnokságon négyszer néztek farkasszemet: két holland és egy brazil győzelem, illetve egy tizenegyesekkel kiharcolt brazil siker. Legutóbb, a 2010-es vb negyeddöntőjében Hollandia Sneijder két góljával 2:1-re nyert, a brazilok közül Robinho volt eredményes. A két csapatnak a 2014-es vb-n mutatott teljesítménye is nagyon hasonló:

 

Brazília

Hollandia

Gólok

11

12

Gólátlag

1,8

2

Kapura lövések

16,7

13,7

Szabálytalanságok

107

106

Sárga lapok

11

9

Piros lapok

0

0

Meccsenkénti futóteljesítmény

107,1

118,9

Pontos átadások

2249

2687

Mi szól a brazilok mellett?

A házigazda válogatottjába visszatérhet az eltiltását letöltő Thiago Silva, aki nélkül a brazil védelem a németek ellen egy átjáróházra hasonlított. Neymarra ezúttal sem számíthat Luiz Felipe Scolari, akinek minden bizonnyal ez lesz majd a búcsúmérkőzése a válogatott kispadján, ugyanis a Brazil Labdarúgó-szövetség alelnöke már jelezte, a torna után Scolari soha többet nem ülhet le a nemzeti együttes kispadjára. A 2002-ben a brazilokkal vb-aranyéremig jutó edző is győzelemmel búcsúzna, csakúgy mint a harminc év feletti játékosok (Cesar 33, Maicon 32, Dante 30, Fred 30), akiknek valószínűleg ez lesz az utolsó lehetőségük vb-érem megszerzésére.

Mi szól a hollandok mellett?

Nem volt olyan együttes a világbajnokságon, amely képes lett volna 90 vagy 120 perc alatt legyőzni Hollandiát, amely egy vereséget szenvedett el, azt is a tizenegyespárbaj során. Négy győzelem (Spanyolország, Ausztrália, Chile, Mexikó) és két döntetlen (Costa Rica, Argentína) után a hollandok bizonyára szeretnék megőrizni a veretlenségüket. Ami az ő malmukra hajthatja a vizet, az nem más, mint a fiatalok, akik biztosan odateszik majd magukat a harmadik helyért sorra kerülő találkozón. Lehet, Van Gaal is ezen a véleményen van, így nem lenne meglepetés, ha a tréner, aki hétfőtől már a Manchester United kispadján foglal helyet, alaposan felforgatná a csapatot, s Van Persie, Sneijder és Kuyt is a kispadon kezdene.

Kire lesz érdemes odafigyelni?

Thiago Silvára, aki eltiltása miatt rápihenhetett erre a találkozóra, s akitől függ a brazilok védekezése, de az ellenfél kapuja előtt is képes a jó megmozdulásokra. A másik oldalon pedig a fiatal holland védelemre, amely eddig remekül teljesített a világbajnokságon, kérdés azonban, hogy a 7:1-es kudarcot feledtetni akaró és ezért a pályát is felszántó brazilokat is meg tudják-e majd állítani. A hollandok közül érdemes lesz figyelni (feltéve, ha pályára lép) Robbent, hogy fel tud-e pörögni egy bronzmeccsre, vagy komolyan gondolta, hogy ez már csak emberkínzás, és már máshol járnak a gondolatai.

Ki vagy mi döntheti el a találkozót?

Egy gyors holland vagy brazil gól meghatározhatja a mérkőzés győztesét, s ez még akkor is igaz lehet, ha tudjuk, hogy a hollandoknak a spanyolok, az ausztrálok és a mexikóiak ellen is sikerült fordítaniuk. A németek ellen a brazilok az első tíz percben szó szerint ész és taktika nélkül játszottak (ezért is tűnhetett fel David Luiz egyik pillanatban az ellenfél 16-osában), s ha ezt megismétlik, akkor a hollandoknak nyert ügyük van.

Kié lesz a bronzérem?

Brazília 2006-ban és 2010-ben sem állt dobogóra: négy éve pont a hollandok verték meg őket a négy közé jutásért. Hazai közönség előtt illene visszavágni azért a vereségért. A házigazda szempontjából szambával és örömünneppel kell(ene) végződnie a tornának, és ez csakis úgy képzelhető el, ha Brazília éremmel zárja a tornát.

Brazília–Hollandia

Helyszín: Brazíliaváros (Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 68 009 férőhely)

Kezdés: 22 óra (szombat, RTS1, m1, HRT2)

Játékvezető: Dzsamel Hajmudi (algériai)

A várható kezdőcsapatok:

Brazília: Cesar, D. Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo, Luiz Gustavo, Fernandinho, Oscar, Willian, Hulk, Jo.

Hollandia: Vorm, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind, Kuyt, Wijnaldum, Fer, Depay, Lens, Robben.