2024. április 25., csütörtök

Felkészül az Izida

Egy belgrádi humanitárius szervezet segíti a bácsfeketehegyi anya- és gyermekvédelmi társulatot az akkreditáció elnyerésében

Tegnap délelőtt a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat székházában fókuszcsoport-beszélgetést tartottak a Dečje srce Humanitárius Szervezet szakemberei, Goran Rojević és Mirjana Ostojić. A beszélgetésen a szakemberek felmérték az Izida jelenlegi helyzetét, valamint a községgel és más szervezetekkel történő együttműködését. Ennek tükrében a szakemberek hamarosan előadásokat fognak tartani a társulat munkatársai számára. Az eseményen jelen volt Lukács Klára, a község szociális ügyekkel megbízott tanácstagja, Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke, Nagymélykúti Kiskovács Ildikó és Fontányi Andor, a Topolya és Kishegyes Községek Szociális Védelmi Központjának képviselői, valamint az Izida munkatársai.

Papp Julianna, a társulat elnöke arról számolt be lapunknak, hogy ez egy nagy lépés számukra, hiszen régi vágyuk, hogy a napközijük, a gyerekek kísérői és a perszonális asszisztensek elnyerjék az akkreditációt.

– A társulatnak értelmi és testi fogyatékos gyermek tagjai vannak, és szeretnénk, hogy kísérők az iskolába vagy máshová biztonságosan elvezessék őket. Tagjaink között olyanok is vannak, akik súlyos testi fogyatékossággal élők, és szükségük van perszonális asszisztensekre. A működő napközinket pedig szeretnénk hivatalosan is bejegyeztetni mint szociális szolgáltatásokra akkreditált intézményt – mondta el Papp, aki szerint fontos, hogy az akkreditáció megszerzésén kívül a társulatuk munkatársai megfelelően felkészüljenek a szociális munkára. A programban Kishegyes község mellett részt vesznek Szenttamás és Kula községek is, tudtuk meg az elnöktől.

A projektumot, amelynek részét képezi a fókuszcsoport-beszélgetés és az előadások, a munkaügyi minisztérium támogatja, számolt be lapunknak Goran Rojević. A szakembertől azt is elmondta, hogy a jövőben az Izida és a többi hozzá hasonló intézmény csak az akkreditáció megszerzésével lesz jogosult önkormányzati és állami támogatások igénylésére.

– A projektum célja, hogy segítséget nyújtsunk a szervezeteknek szolgáltatásaik megfogalmazásához, valamint átlátható munkatervek és folyamatok elkészítéséhez. Végső soron az a cél, hogy akkreditálni tudják szolgáltatásaikat, valamint saját szakembereiket. Egyedül így válhatnak a helyi önkormányzatok megfelelő partnereivé, és kérhetnek tőlük anyagi támogatást. Már most is létezik együttműködés köztük, de ez olyan, mintha feketén dolgoznának, hiszen nem rendelkeznek megfelelő licencekkel – mondta el a szakember, majd arról is beszámolt, hogy a fókuszcsoporton felmérik, hogy milyen szinten van az intézmény, és milyen együttműködést valósít meg az önkormányzattal, valamint az állammal. A szeptemberben induló előadásaikon pedig felkészítik őket, hogy milyen módon javítsák a felhasználóiknak nyújtott szolgáltatásokat, hogyan mérjék fel igényeiket, stb. A felkészítést követően át tudják adni akkreditációs kérelmeiket, mondta Rojević, majd hozzáfűzte, hogy az edukáción kívül a Dečje srce technikai támogatást is fog nyújtani az akkreditáció elnyeréséhez. A szakember fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nagy előrelépés, hogy az Izida és a hozzá hasonló intézmények közösen vesznek részt a projektumokban. Ez az EU-s pályázati forrásokat is elérhetőbbé teszi számukra, fogalmazott.