2024. április 25., csütörtök

Hol vannak a rendőrök?

A nagy zuhancs idején közlekedési káosz volt Szabadkán

Az már senkit sem lep meg, hogy szokatlanul sok eső le tud esni egyszerre. Kénytelenek vagyunk hozzászokni a korábban felhőszakadásnak mondott bőséges esőzéshez. És úgy látszik, ahhoz is hozzá kel szoknunk, hogy ilyenkor átjárhatatlan Szabadka egyetlen felüljárója alatt az út.

Pénteken néhány órán keresztül kisebb-nagyobb intenzitással esett, illetve ömlött az eső. Természetesen a felüljáró alatt a csatorna, mint mindig, most is képtelen volt elnyelni ezt a mennyiséget, és előbb csak 10, majd 20 utána 30… centiméteres víz állt a laposban. Az autók a város felől és Palics felől is visszafordultak, és igyekeztek kerülőúton célba érni.

Mint ahogyan az köztudott, hogy eső idején átjárhatatlan az E-5-ös út ezen szakasza, és az is tudva levő, hogy melyek az úgynevezett menekülő útvonalak ebben az esetben: a Palics felől érkezők a Jovan Mikić utcán, a városközpontból kifelé haladók pedig a Đura Đaković utcán haladnak. A közlekedési csomópont mindkét felől közlekedőknek a majsai híd lába.

Pénteken fél óráig araszoltunk a Jovan Mikić utcán az E-5-ös úttól a híd lábáig. Azért, mert sehol nem volt egyetlen közlekedési rendőr sem.

Nagy szükség van arra is, hogy megbüntessék a szabálytalankodókat, meg hogy ha hivatalos személy érkezik, biztosítsák az útvonalát, ha kerékpárverseny van, akkor óvják őket az autósoktól, de arra is szükség van, hogy irányítsák a forgalmat, ha dugó alakul ki. És az, hogy a majsai hídnál dugó van nagy esőzés idején, az bizony nem újság, minden alkalommal így van ez. És vagy van rendőr, aki irányítson, vagy nincs. Tegnap nem volt, s valóságos közlekedési káosz alakult ki a kerülőutakon.

A palicsi meteorológiai állomás mérése szerint pénteken 14 óráig négyzetméterenként 6 liter csapadék hullott.