2024. április 24., szerda

Fizetőképes lesz a gyermekintézmény

A nyár végéig megoldják a pénzügyi gondokat és berendezhetik az új óvodákat

A Radosno detinjstvo gyermekintézmény számláját 29 millió dináros adósság miatt június derekán zárolta a Novi Sad-Gas vállalat. Marko Grgurović igazgató azonban bejelentette, hogy napokon belül már megtörténik a számla zárolásának a feloldása. A tartozás legnagyobb részét ugyanis megoldották, miután egyeztettek az önkormányzat illetékeseivel. Megszületett a döntés, hogy a fennmaradt hárommillió dináros tartozást az intézmény saját forrásaiból fogja törleszteni.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az igazgató a Dnevnik napilapnak tett nyilatkozatában kitért arra is, hogy a többi fennmaradt kötelezettségeiket is pár napon belül törleszthetik.

A városi képviselő-testület következő ülését a hónap derekán tartják meg, melyen a tanácsnokok a költségvetés átütemezéséről tárgyalnak. Ha minden a terv szerint történik, az újvidéki óvodák megkapják a szükséges pénzösszeget, és a nyár végéig már berendezhetik az újonnan kiépült óvodákat, illetve óvodarészeket. A gyermekintézmény igazgatóját az önkormányzat illetékesei megnyugtatták, hogy minden rendben lesz, mintegy 25 millió dinárra van szükség az óvodák felszerelésének megvásárlásához. Grgurović meggyőződése szerint szeptemberre minden készen állhat az évkezdésre.

A Munkás utcában megépített óvoda új szolgáltatást is kínál majd, a munkaviszonyban lévő anyukák ide hozhatják kisbabáikat. Itt fél évnél idősebb kisbabák őrzését is vállalják. A velük való foglalkozáshoz speciális bútorokra is szükség van. Ameddig a felszerelés teljes egészében nem érkezik meg, és ameddig nem kapják meg a szükséges engedélyeket, a kicsiket nem fogadják!

Az óvodák felszerelésére a város már biztosította a pénzforrásokat. 20 millió dinárt kaptak az irodák és az elhasznált konyhák újbóli berendezésére, az igényelt 25 millióból pedig a nappali szobákat rendezik be, valamint új tanszereket és sportfelszerelést vásárolnak. A Munkás utcában és a Veterniken épült óvodák befogadóképessége mintegy 600 gyermek.