2024. április 20., szombat

Helyzetkép Zentagunarasról

A kormány rendeletei nehezítik a helyi közösség munkáját – Visszafogott lehetőségek, szerény tervek – Farkas Zoltán tanácselnök beszámolója

Minden szinten kevesebb a pénz, s ezt az olyan kis helyi közösségek, mint a zentagunarasi, nagyon megérzik. A kormány rendeletei pedig ahelyett, hogy könnyítenék a helyzetüket, inkább csak akadályokat gördítenek eléjük, véli Farkas Zoltán, a zentagunarasi helyi közösség tanácsának elnöke.

Farkas Zoltán (Fotó: Lakatos János)

Farkas Zoltán (Fotó: Lakatos János)

– Az új rendeletek megkötötték a kezünket, nem alkalmazhatunk embereket szerződéses alapon, így kicsit elmaradtunk a fűkaszálással és a falu karbantartásával. Szerencsére sikerült megoldanunk a helyzetet, szerződést kötöttünk egy magáncéggel, akik elvégzik a kaszálást. Sajnos, a helyi közösségnek több pénzébe fog kerülni, hogy ezen a módon kellett megoldanunk, de a törvény rákényszerít bennünket, hogy a drágább megoldást válasszuk. Így vagyunk a közvilágítás karbantartásával is, idáig szerződéses alapon bíztunk meg egy személyt vele, most ezt is egy cégen keresztül kell elvégeztetnünk, természetesen drágábban. Ezekkel a rendeletekkel nem könnyítették meg, hanem inkább nehezítették a helyzetünket, és gondolom a többi helyi közösségét is – panaszolta Farkas, majd arról is beszámolt, hogy a drágább fűkaszálásnak szerencsére van egy pozitív hozadéka is, a munkahelyteremtés. A fűkaszálást végző cég ugyanis két helybeli munkanélkülit alkalmazott.

A tervekről szólva a tanácselnök elmondta, nehézségeket okoz, hogy a községtől nehezen érkeznek meg a pénzek, de igyekeznek a lehető legtöbb dolgot megoldani.

– A közeljövőben el fogjuk végezni az utcák kátyúzását, valamint eltávolítjuk az útpadkákat, mert sok helyen magasabban vannak, mint az úttest és az esővíz nem tud lefolyni az árkokba. Szerencsére a vízelvezető árkok rendben vannak, mert másfél évvel ezelőtt kitisztítottuk őket és olyan helyeken is ástunk árkot, ahol korábban nem volt. Terveben van a temető kerítésének cseréje, mert egy része nagyon rossz állapotban van. A kápolna belső részét tavaly kimeszeltük, idén a külső részt fogjuk. Az idén még szeretnék folytatni a Tornyosi és a Petőfi Sándor utcákban a járdák kiépítését, valamint el akarjuk készíteni a még leaszfaltozatlan utcák tervdokumentációját. Tervben van a Május 13., a Testvériség-Egység és a JNA utcák vízvezeték-hálózatának cseréje is. Ezekben az utcákban a legrégebbiek a csövek és elég rossz állapotban vannak, gyakoriak a csőtörések – mondta el a tanácselnök, majd arról is beszámolt, hogy a helyi közösség hosszú távú tervei között szerepel az új piac kiépítése. Erre vonatkozóan elkészült a tervdokumentáció és megvannak a szükséges engedélyek is, már csak pénz kell hozzá, amit pályázati forrásból szeretnének biztosítani.

A nehéz anyagi körülmények a hagyományos zentagunarasi új kenyér ünnepre is rányomták a bélyegüket, tudtuk meg Farkastól.

– Idén augusztus 24-én lesz megtartva az új kenyér ünnepe, de az eddigiektől eltérőn most nem két, hanem csak egy napos lesz. A szokásos szombati sportrendezvények most vasárnap lesznek megtartva. A program hasonló lesz, mint az eddigi években: lesz főzőverseny, kulturális műsor, kenyérszentelő szentmise, kézműves kiállítás, stb. – mondta el a tanácselnök.