2024. április 25., csütörtök

Tízéves az Etno

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte

Az egyesület tevékenységének egyik kiemelt célja a faluban fellelhető tárgyi néprajzi örökség begyűjtése és rendszerezése. Őseink hagyatéka a Sár utcai Etno ház magyar, szerb és szlovák jellegzetességgel berendezett szobáiban talált otthonra. Az ünnepi közgyűlés kultúrműsorral kezdődött, amelynek részvevői voltak a Csalogány népdalkör és citerazenekar, a topolyai Vuk Stefanovic Karadžić Szerb Művelődési Központ néptánccsoportja, a helyi iskola diákjai, valamint Stoff Dávid, aki tambura- és citerajátékával szórakoztatta a nagy számban megjelent egybegyűlteket. Az alkalmi kiállítás kézműves alkotásokat, Burcsár Verona naiv festő képeit és Gogolák Etelka üvegfestő tárgyait mutatta be. Szuhankó Ruzsena elnök mérlegelte az eltelt időszak tevékenységeit, majd köszönő oklevelekben részesültek azok a személyek, akik önzetlen aktivitásukkal támogatják az egyesület munkáját. A mintegy 90, több generációhoz tartozó tagság családias közösséggé nőtte ki magát, elkötelezettségükkel öregbítik az Etno hírnevét mind szűkebb pátriánkban, mind külföldön.

Népzenei tábor

A bajsai Etno házban július 14-e és 19-e között tarják a VI. Népzenei Tábort a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakemberei közreműködésével. A népdaloktatással Kisimre Szerda Anna, míg a citeraoktatással Kelemen Zsolt foglalkozik. A részvevők szabadidejükben kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A gálaműsort július 19-én 10 órakor tartják. Az érdeklődők bővebb felvilágosítást a 024/ 721-183-as és a 064/342-91-24-es telefonszámokon, illetve az etnobajsa@hotmail.com e-mail címen kaphatnak.

Az idei szövő-hímző és kézművestábornak 98 részvevője volt, közülük fele arányban kiskorú gyerekek, akik évek óta nagy érdeklődést tanúsítanak a kézművesség iránt. Vendégek érkeztek a helybelieken kívül a magyarországi Hevesről és Sárospatakról, valamint Bogarasról, Bajmokról, Horgosról, Kúláról, Topolyáról, Tornyosról, Szabadkáról és Zentáról. Neves oktatóktól sajátíthatták el az érdeklődők a kézművesség csínját-bínját. A hímzőket Kocsó Istvánné és Simic Veronika a magyarországi Komád és a felvidéki Gyetva környéki motívumokkal ismertette meg. A vászonszövés oktatója Erdélyi Istvánné és Kiss Lajoné, a gyöngyfűzésé Dimény Ibolya és Kovács Katona Mónika, a rongyszövésé Kalmár Piroska és Szabó Magda, a fazekasságé Gyetvai Vass Boglárka, a karmantyúszövésé Bobic Suzanna, Nagy Julianna és Oroszi Ibolya, a nemezelésé Szuhankó Ruzsena, a csuhézásé Agyva Erzsébet, a gyékényszövésé és a szakajtókötésé Szuhankó Sándor volt. A részvevők kellemes együttlétéhez hozzájárult a bajsai Etno ház idillikus udvara és az egyesület aktivistáinak önzetlen munkája.