2024. március 28., csütörtök

Belgrád polgármestere is plágiumgyanúba keveredett

Plágiumon alapul Siniša Mali, Belgrád polgármesterének doktori munkája, állítja Velike tajne Malog majstora (Kis mester nagy titkai – avagy hogyan lopott doktorátust Siniša Mali) című elemzésében Raša Karapandža, az EBS Business School professzora. A Peščanik (Homokóra) internetes portálon szerdán megjelent cikk szerint Siniša Mali doktori disszertációja az egyik legrosszabb plágium, amellyel a szerbiai nyilvánosság találkozhatott. Karapandža szerint a disszertáció szinte minden oldalán található másolt szöveg, a tudományos munka egyharmadában pedig a szöveg legalább 33 százalékát átmásolta valahonnan a szerző. Karapandža felszólította Siniša Malit, hogy mondjon le belgrádi polgármesteri tisztségéről, a Belgrádi Egyetemtől pedig azt követelte, hogy vonja meg Malitól a doktori címet.

Mali 2013-ban védte meg doktori disszertációját Értékteremtés szerkezetátalakítás és privatizáció segítségével – elméleti koncepciók és szerbiai tapasztalatok címmel a Belgrádi Egyetem munkaszervezési karán (FON).

Az elemzés megjelenése után Milan Martić, a FON dékánja meghagyta Ondrej Jaškovnak, Mali mentorának, hogy vizsgálja meg a tudományos munkát, tartalmaz-e plagizált részeket. A dékán megjegyezte, hogy Jaškov szerint a disszertáció jó munka volt, és a doktorátus alapján meg is jelentettek egy tudományos munkát egy nemzetközi folyóiratban. Karapandža szerint a polgármester mellett a doktori címet odaítélő bizottság tagjait is felelősség terheli. Martić ezzel kapcsolatban kijelentette, a bizottság minden kritériumot figyelembe véve tudományos munkának fogadta el a disszertációt, emellett a munka tartalmazza a szerző saját tudományos meglátásait is, és a nyilvánosságra bocsátott disszertációt sem támadta meg senki. Kiemelte, hogy egy disszertáció esetében nincs meghatározva, hogy mekkora része lehet másolt szöveg.