2024. április 23., kedd

Áramdrágítással nem fedezhetők a károk

Aleksandar Obradović, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megbízott igazgatója kijelentette, hogy a villanyáram árának esetleges növelése nem segítene az árvíz sújtotta hazai elektromos energiarendszer rendbehozatalában. Pontosabban fogalmazva, az igazgató kifejtette, hogy az áremelés a problémáknak kb. csak az egyharmadát oldaná meg.

Obradović kitért arra, hogy az EPS jelenleg villanyáram-behozatalra szorul. Az elektromos energia importjára eddig 20 millió eurót költöttek. A felszíni bányák egy része még mindig víz alatt áll, és a most kitermelt szenet télire raktározzák el, amikor drágább lesz az áram. Az eddig átlagosan kitermelt napi 90 ezer tonna szén helyett jelenleg naponta 45 ezer tonnát fejtenek ki.

A megbízott igazgató bejelentette, hogy hamarosan átformálják a Szerbiai Villanygazdaság szervezeti felépítését, és ez lehetővé teszi, hogy az adósokat lekapcsolják a rendszerről, mivel erről eddig a helyi elosztóközpontokban döntöttek. Az árvíz okozta teljes kárfelmérésre a szénkitermelő fejtések kiszáradása és az iszap eltávolítása után lesz lehetőség – tette hozzá Obradović.