2024. április 26., péntek
XX. LABDARÚGÓ-VB – BRAZÍLIA – ELŐDÖNTŐ

Argentína a második döntős!

Az argentin fociválogatott lesz a német nemzeti csapat ellenfele a Brazíliában zajló világbajnokság döntőjében, miután gól nélküli rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult Hollandiánál. A világbajnokságok történetében ez volt az első elődöntő, amelynek rendes játékidejében és hosszabbításában sem született gól, és be kell vallani, nem is szakadtak meg a csapatok azért, hogy betaláljanak. Az volt az ember érzése, mintha mindkét csapat arra játszott volna, hogy tizenegyesekkel dőljön el a továbbjutó kiléte. Egyik csapat, egyik szakvezető sem mert kockáztatni, a támadórészlegek rendkívül rossz napot fogtak ki, küzdelmes, de gyenge játékot hozó elődöntőt láthattunk.

Rodríguez lába nem remegett meg, Argentína 4:2 arányban megnyerte a tizenegyespárbajt (Fotó: Beta/AP)

Rodríguez lába nem remegett meg, Argentína 4:2 arányban megnyerte a tizenegyespárbajt (Fotó: Beta/AP)

A hétfőn elhunyt Alfredo Di Stéfano emlékére gyászszünetet követően tapogatódzással kezdődött a mérkőzés. Az első komolyabb lehetőség a 13. percben alakult ki, Wesley Sneijder 22 méterről lőtt mellé. Negyedóra elteltével próbálkozott először Lionel Messi, 19 méterről a jobb sarokba bombázott szabadrúgására ér oda szépen Jasper Cillessen. A következő 10 perc az argentinokról szólt, Cillessen kétszer egymás után tisztázott Gonzalo Higuaín elől, majd Nigel de Jong, utána ismét Cillessen hatástalanított egy beadást. A 25. percben Ezequiel Garay pár méterről az addigi legnagyobb helyzetet hagyta ki, Ezequiel Lavezzi szögletét bevetődve föléfejelte. A félidő hátralévő 20 percében a hollandok kicsit fellélegezhettek, többször az ellenfél tizenhatosáig is eljutottak, de komoly gólhelyzetet egyik csapat sem tudott kialakítani. Az első félidő sokkal inkább taktikai csatát hozott, mintsem látványos játékot, helyzetekben megmutatkozó izgalmakat. Ezt a megállapítást a statisztikák is szépen alátámasztják, hiszen több les (5) volt az első 45 percben, mint kapura lövés (3).

A második félidőben sem indult lendületesebben a játék, az első lehetőségre is egy Arjen Robben által kiharcolt szabadrúgásból került sor az 50. percben, Sneijder viszont jócskán fölékanyarított. A következő helyzet tíz perccel később a másik kapu előtt alakulhatott volna ki, Lavezzi kavargatott a jobb oldalon, beadását Higuaín nem tudta a kapu irányába fejelni, a védelem visszaküldte a labdát a feladónak. Kifejezetten eseménytelen időszak következett, tovább zuhogó esővel, éneklő argentin nézőkkel, becsúszásokkal, szerelésekkel, cserékkel, rengeteg közbelépéssel és pontatlan passzal, de újabb lövést a 84. percben láthattunk csak, Marcos Rojo távoli löketét könnyedén ölelte magához Cillessen. A második játékrész ráadásának első percében alakulhatott volna ki a félidő egyetlen holland helyzete, Sneijder ugratta ki Robbent, de a szélső elől a remek ütemben érkező Javier Mascherano szögletre mentett.

A hosszabbítás első félideje is hasonlóan telt, mint a meccs korábbi szakasza, ebben a negyedórában csak akkor alakultak ki érdekfeszítő szituációk, ha Robben elkezdett kavargatni.

A második 15 perc első izgalmas jelenete Pablo Zabaleta fejének és Dirk Kuijt vállának légicsatája volt, amit utóbbi nyert. A védő vérzett, felrepedt a szája, ápolni kellett, váltásra már nem lehetett gondolni, mert addigra már mindkét kapitány elfogyasztotta a három cserelehetőségét. A 111. percben Stefan de Vrij unta meg a büntetőkre várást, 30 méterről nem sokkal lőtt mellé. Az argentinok négy perccel később a hosszabbítás ziccerét hagyták ki, egy beemelést követően Rodrigo Palacio került helyzetbe, de ahelyett, hogy átbólintotta volna a labdát Cillessenen, a kapus kezébe fejelt. Két perccel később Messi ment el a jobb szélen, beadása üresen találta Maxi Rodríguezt, aki gyönge lövésével tovább növelte a holland portás önbizalmát.

Jöhettek a tizenegyesrúgások, amelyekből egy már kijutott a hollandoknak. A Costa Rica elleni negyeddöntőt is 0:0-val zárták, majd a nevezetes kapuscserét követően Louis van Gaal együttes jutott az elődöntőbe. A holland mester most nem cserélhetett, nem tudni, hogy ez lett a veszte, de csapata ezt a párharcot gyorsan elbukta. Az első szériában a kiváló védőmunkát végző Ron Vlaar állt oda, de gyatra lövését fogta Sergio Romero. A másik oldalon Messi betalált, a második körben Robben és Garay is, de a harmadik holland lövő, Sneijder is hibázott, így az argentinoknak két tizenegyest is ki kellett volna hagyniuk három lövés alatt, hogy a narancsmezesek újra partiba kerülhessenek. Agüero nem hibázott, mint ahogy a sajátját értékesítő Kuijt után következő Rodríguez lába sem remegett meg, Argentína 4:2 arányban megnyerte a tizenegyespárbajt, és vasárnap 21 órakor Németországgal csap össze a fináléban a riói Maracanában. A házigazda Brazília és Hollandia szombaton 22 órakor a bronzért mérkőzik meg Brazíliavárosban.

Sao Paulo: Hollandia–Argentína 0:0 – tizenegyesekkel 2:4

Corinthians Aréna, 63 267 néző, vezette: Cüneyt Çakir (török).

Hollandia: Cillessen, Vlaar, De Vrij, Martins Indi (Janmaat, a szünetben), Robben, Sneijder, De Jong (Clasie, 62.), Wijnaldum, Blind, Kuijt, Van Persie (Huntelaar, 96.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Argentína: Romero, Demichelis, Zabaleta, Garay, Rojo, Mascherano, Biglia, Pérez (Palacio, 81.), Messi, Higuaín (Agüero, 82.), Lavezzi (Rodríguez, 101.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.