2024. április 25., csütörtök

Szíria lerombolja fegyvergyárait?

A damaszkuszi kormány által bevallott összes vegyi fegyver nemzetközi ellenőrzés alatt van, és megsemmisítésre vár. Az utolsó szállítmányok a napokban hagyták el az országot. Bár a tömegpusztító eszközök átadásának és megsemmisítésének előírt határideje már rég lejárt, a folyamat befejezését mégis elégedetten nyugtázta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW). A hágai székhelyű szervezet ellenőrzi tavaly október óta – az ENSZ hatvan szakértőjének segítségével – a szíriai vegyifegyver-arzenál felszámolásának menetét.

Az erre vonatkozó nemzetközi egyezmény értelmében Szíriának 2014. június 30-áig kellett volna megsemmisítenie vegyi fegyvereit. Addig pedig nemzetközi felügyelet alá kellett helyeznie a teljes készletet.

A Bassár el-Aszad elnök vezette damaszkuszi rezsim – Washington és Moszkva erőteljes nyomására – 2013 őszén egyezett bele, hogy felszámolja vegyi fegyvereit, és a veszélyes tömegpusztító eszközök gyártótelepeit is. Aszad azt követően bólintott rá vegyi fegyvereinek megsemmisítésére, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei tavaly katonai csapással fenyegették meg a 2011 tavasza óta polgárháború dúlta Szíriát. A vegyi fegyverek átadását vállalva Damaszkusz elkerülte a külső katonai támadást.

A folyamat azonban még nem ért véget. A begyűjtött veszélyes fegyverek megsemmisítése még csak nemrég kezdődött amerikai, brit, finn és német létesítményekben, valamint hajókon. A teljes készlet végleges felszámolása 2014 végéig is eltarthat, vagyis a tervezett határidőnél fél évvel tovább.

Ezenkívül más feladatot is el kell végezni. El kell pusztítani mindazokat a szíriai létesítményeket is, ahol a vegyi fegyvereket előállították. Az ezzel kapcsolatos döntést az OPCW várhatóan már a héten elfogadja. Ezt követően kezdődhet meg a tizenkét veszélyes objektum felszámolása. Az épületeken belüli gyártóeszközöket, berendezéseket és minden felszerelést már megsemmisítették.

A vegyi fegyverek végleges felszámolását szolgáló programban az Egyesült Államok és Oroszország vezető szerepet vállalt, de további mintegy harminc ország nyújtott – anyagi, szakértői és egyéb – segítséget.

Damaszkusz csak 2012-ben ismerte el, hogy vegyi fegyvereket birtokol. Az Aszad-rezsim tavaly szeptemberben tájékoztatta erről hivatalosan is az 1997 óta független nemzetközi szervezetként működő OPCW-t.

A szervezetnek 190 ország a tagja, amelyek nagy többsége elfogadta, illetve aláírta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt (CWC), és már megsemmisítette vegyifegyver-arzenálját.

A CWC-szerződést Angola, Egyiptom, Észak-Korea és Dél-Szudán még mindig nem írta alá. Izrael és Mianmar már megtette ezt, de nem iktatta törvénybe a dokumentumot, így ez a két ország sem minősül OPCW-tagnak.