2024. április 20., szombat

Kijelölték a Nicaragua-csatorna útvonalát

Többen is vitatják a negyvenmilliárd dolláros beruházás létjogosultságát

Megjelentette a Nicaragua-csatorna útvonalát a nicaraguai kormány és a Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment (HKND) csoport. Az új hajózási útvonal az Atlanti- és a Csendes-óceánt kötné össze, amely révén a Panama-csatorna potenciális versenytársa lehet.

A csatorna útvonala a Brito nevű folyó torkolatánál kezdődne, majd áthaladna a nyolcezer négyzetkilométeres Nicaragua-tavon. Utána Tule és a Punta folyókon keresztül jutna a Bluefields öbölbe, vagyis a Karib-tengerbe – tette közzé a Beta hírügynökség.

Az üzletpartnerek hat lehetséges tervből választották ki a fenti útvonalat. A megvalósítás összköltsége egyes becslők szerint 40 milliárd dollár. Az összeg Nicaragua éves GDP-jének másfélszeresét teszi ki.

A nicaraguai illetékesek tavaly fogadták el a honkongi konzorcium ajánlatát a csatorna kiépítéséről. A latin-amerikai ország vezetősége pedig gyors eljárásban hagyta jóvá a kínai csoport felvetését. A tervre már akkor kétkedően tekintett sok hajózási szakember, a környezetvédők körében viszont aggodalmat váltott ki. Újabban egyes szakemberek úgy vélik, hogy a csatorna kiépítése az állam szuverenitására gyakorolna kellemetlen hatást.

A környezetvédők úgy vélik, a csatorna felmérhetetlen károkat okozna a Nicaragua-tónak és élővilágának, az édesvíz beszennyezésével pedig elveszne az ország egyik fő víznyerőhelye. Hajózási szakértők szerint ráadásul nem lenne elegendő hajó, ami kihasználná az útvonalat. Emellett, a globális gazdasági lassulás következtében, kevesebb konténerszállító hajó használja a hajózási útvonalakat, illetve a felmelegedéssel megnyíló útvonalak is alternatívákat kínálnak a teherszállító hajók számára.

A szuverenitás elvesztése mellett álló tábor úgy értékeli, hogy a csatorna kiépítése mindössze a külföldi befektetőcsoport és Kína térnyerési kísérlete, amely nem foglalkozik Nicaragua gazdasági helyzetével és az említett tó élővilágával, a csatorna környezetre való hatásának kérdéseivel.

Egyes szakemberek szerint a vízi útba való beruházás a világ második gazdasági ereje részéről inkább egy nagyobb terv része, amellyel első számú világhatalommá szeretne válni, abszolút hatalommá, amely nem elégszik meg a gazdasági hegemóniával.

A tervezet támogatói ezzel szemben azt állítják, hogy a Panama-csatornának konkurenciát támasztó vízi út megépítésével a térség legszegényebb államának évszázados álma valósulna meg. Több tízezer állást teremtenének, és gazdasági növekedést indítanának el, és ez csökkentené a lemaradást Panamához képest.

A Nicaragua-csatorna egyébként háromszor lenne hosszabb a panamaitól. A projektum 2024-re készülne el.

A HKND szerint az útvonal kiépítése öt évig tartana, összesen 50 ezer embernek adna munkát, és közvetve még 200 ezer profitálna belőle.