2024. március 29., péntek
XX. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG – BRAZÍLIA – ELŐDÖNTŐ

„Fontos szerepe lesz a taktikának és a higgadt futballnak”

Ma este a torna második döntősét is megismerhetjük: a szerdai elődöntőben Hollandia és Argentína mérkőznek meg, a győztes a fináléban játszhatja utolsó meccsét a világbajnokságon, a vesztes pedig a bronzmeccsen vigasztalódhat majd.

A holland válogatottat nem sokan emlegették a favoritok között a torna előtt, Argentínát viszont az elejétől fogva az aranyesélyesek közé sorolták, ennek ellenére mindkét együttesnek esélye nyílik a döntőbe jutásra. Ezt a tettet legutóbb Hollandia hajtotta végre, amely az előző, dél-afrikai világbajnokságon a fináléban kikapott Spanyolországtól, Argentína az 1990-ben Németország ellen elveszített döntő óta vár az újabb vb-döntőre.

A két csapat korábban nyolcszor mérkőzött meg, a hollandok négy győzelem és három döntetlen mellett mindössze egyetlen vereséget számlálnak mai ellenfelükkel szemben, habár azt a legfájóbb pillanatban, az 1978-as vb-döntőben szenvedték el. Azt a meccset Buenos Airesben, a Monumental Stadionban rendezték, és a házigazdák a hosszabbításban nyerték meg 3:1-re a találkozót. Van tehát miért visszavágnia a holland csapatnak.

Mindkét együttesnek nélkülöznie kell egyik legjobbját a mérkőzésen sérülés miatt. A hollandoknál várhatóan nem léphet pályára a védekező középpályás, Nigel de Jong, de Louis van Gaal szerencséjére a védelem legtapasztaltabbja, a napokban szintén sérüléssel bajlódó Ron Vlaar ott lehet a pályán. A kétszeres világbajnok argentin együttes szakvezetőjének, Alejandro Sabellának a csapat motorjának számító Angel di María kimaradása lesz a legnagyobb szívfájdalma, s várható, hogy Maxi Rodríguez játszhat majd a helyén. Sabellának a hétvégén örömhír is jutott, kiderült ugyanis, hogy rendbe jött Sergio Agüero sérülése, így a Manchester City csatára várhatóan a kezdőcsapat tagja lesz az elődöntőben. Ezúttal nemcsak saját információinkra alapoztunk, hanem ismét megkerestük Volford Tibor UEFA A diplomás edzőt, a tóthfalusi Olimpia szakmai munkájának vezetőjét, mondja el elképzeléseit a második elődöntővel kapcsolatban.

Mi szól a hollandok mellett?

Robben formája, valamint azok a játékosok, akik meglepően nagyszerűen felnőttek ehhez a válogatotthoz, a tapasztalt játékosokhoz. Gondolok itt főképp Depayra és Blindre. Ami még a hollandok javára billenti a mérleg nyelvét, az a szövetségi kapitány személye. Az is mellettük szólhat, hogy az ötvédős rendszerük eddig remekül működött, annak ellenére, hogy a torna előtt a holland védelmet tartották az egyik leggyöngébbnek a nagycsapatok közül, amit Van Gaalnak nagyon jól sikerült ellensúlyoznia ezzel az ötvédős felállással. Ha a nagy sztárok, Robben, Van Persie és Sneijder a tudásuk szerint játszanak, akkor nyerhet Hollandia.

Mi szól az argentinok mellett?

Mellettük szól mindenképpen a dél-amerikai helyszín, rengeteg szurkolójuk lesz a helyszínen. Emellett a hihetetlen támadósoruk is perdöntő lehet. Ha pályára léphet Sergio Agüero, akkor ez a Messi–Higuaín–Agüero (esetleg Lavezzi) csatársor olyan erős, ami a fiatal holland védelmet rendkívül nehéz helyzetbe tudja hozni. Ellenben az argentinoknak is a védelem a leggyengébb egységük, ha támadó felfogással tudják ezt ellensúlyozni, és a holland tizenhatos előtt tudják tartani a labdát, akkor biztos vagyok benne, hogy az előbb felsorolt egyéniségek gólt-gólokat fognak szerezni. Pluszmotiváció számukra, hogy Brazíliában, a legnagyobb ellenfél otthonában juthatnak be ismét világbajnoki döntőbe. Messinek is nagy a motivációja, habár még egy csúcsformás vb még biztos benne van a lábában, de ő is nagyon vágyik arra, hogy vb-cím tekintetében is utolérje Maradonát.

Kire lesz érdemes külön figyelmet fordítani?

Mindenképpen oda kell figyelni Robbenre és Van Persie-re, mert tőlük várható az a teljesítmény, amit ilyen meccseken ezektől a játékosoktól a holland nép mellett a szakértők is elvárnak. Mellettük a hollandok közül, ha pályára lép, Dirk Kuyt lehet az, akitől jó teljesítményt várok. Az ifjú Depayt se téveszteném szem elől, aki a tornán számomra az egyik pozitív meglepetés. Az argentinok esetében egyértelmű Messi és Higuaín neve. Lavezzi is sok lehetőséget kapott, de még nem nyújtotta azt ezen a világbajnokságon, amire képes, belőle is a legjobbakat hozhatja ki ez a találkozó.

Ki vagy mi döntheti el a továbbjutást?

Mint a kieséses szakasz korábbi fázisában, a nyolcad- és negyeddöntőkben, ezúttal is fontos szerepe lesz a taktikának és a higgadt futballnak. Amelyik csapat fejben tisztább lesz, amelyik csapat jobban tudja majd elterelni a figyelmét a mérkőzés súlyáról, az nyerhet. Mindkét oldalon a védelem a csapat leggyengébb egysége, amelyik jobban állja majd a sarat, az a csapat fog továbbjutni, mivel úgy gondolom, hogy ebben az elődöntőben mindkét oldalon várhatunk gólt, nem hiszem, hogy olyan meccs lesz, amely 0:0-val végződik majd.

Tippeljen, melyik csapat jut tovább:

Szerintem Argentína fog a döntőbe jutni, annak ellenére, hogy ezen a világbajnokságon már jó néhányszor rám cáfoltak a csapatok.

Hollandia–Argentína

Helyszín: Sao Paulo (Corinthians Aréna, 65 000 férőhely)

Időpont: 22.00 (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Cüneyt Çakir (török)

A várható kezdőcsapatok:
Hollandia: Cillessen, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind, Robben, Van Persie, Depay.

Argentína: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, M. Rodríguez, Gago, Biglia, Messi, Agüero, Higuaín.