2024. április 16., kedd

Megszépül a Dunđerski-ház

Az Óbecse központjában, a városházával szemben álló romos, Bogdan Dunđerski hagyatékának részét képező épület már több évtizede a város egyik szégyenfoltja volt, de júniusban végre megkezdődött a valaha szebb napokat látott ház felújítása. A munkálatok kivitelezésével a törökbecsei Ranđelović gradnja vállalatot bízták meg, amely megközelítőleg négymillió dinárért vállalta el az épület átalakítását.

Az elképzelések szerint a száz négyzetméteres épület egyik részében média- és idegenforgalmi központ működik majd, nagyobb része pedig nyitott jellegű lesz, és ebben a térre néző fedett épületrészben padok, asztalok, világítás és ingyenes wifi-kapcsolat várja a betérőket rendezvények idején. A projektum teljes értéke nagyjából tízmillió dinár, a tartományi kormány hárommillió dinárral támogatja az épület megmentését az enyészettől, a többit az önkormányzatnak kellene fedeznie. Ezt a hétmillió dinárt eredetileg kisebb részt saját eszközökből, nagyobb részt banki hitelből biztosították volna az óbecseiek, de mivel a hiányzó külső revizori jelentés miatt nem sikerült határidőre elfogadni a zárszámadást, a banki hitel igénylése is késik – ez azt jelenti, hogy egyelőre csak az épület felújítására van pénz, az ingóságok beszerzésére és beszerelésére, valamint az épület mögötti kis tér kialakítására csak a banki hitel folyósítása után kerülhet sor.

Az épületet egyébként Bogdan Dunđerski a Matica Srpskára hagyta, és az intézmény vissza is követeli azt. Amíg a restitúciós ügynökség meg nem hozza erre vonatkozó határozatát, az épületet községi tulajdonként tartják nyilván, és használatáról egy, a Matica Srpska és az óbecsei önkormányzat közötti megállapodás rendelkezik majd.