2024. április 24., szerda

Újabb izraeli hadművelet kezdődik a Gázai övezetben

Netanjahu: „A Hamász az eszkalációt választotta, s ezért meglakol”

Benjámin Netanjahu elrendelte a hadsereg felkészülését az esetleges szárazföldi hadműveletekre a Gázai övezetben. A biztonsági kabinet a hadseregtől a katonai erő fokozását kérte a Hamász radikális iszlamista palesztin mozgalommal szemben.

Magyar Szó/Archív

Az izraeli légierő kedden válaszcsapásul több mint 50 célpontra mért csapást a Gázai övezetben, köztük lakóházakra is. A felvétel egy cirkálórakéta rafahi becsapódását örökítette meg (Fotó: Beta/AP)

„Elmenni a végsőkig és nem kesztyűs kézzel bánni a Hamásszal” – mondta az izraeli kormányfő a kabinet keddi, a tel-avivi katonai főhadiszálláson, főtisztek részvételével megtartott rendkívüli ülése után, mert „a Hamász az eszkalációt választotta, s ezért meglakol”. A kormányfő a hadművelet célját abban jelölte meg, hogy elrettentsenek a Gázai övezetből Izrael ellen irányuló további támadásoktól. Figyelmeztetett arra, hogy „hosszú és erőteljes hadművelet” lesz.

Peter Lerner katonai szóvivő szerint az offenzívának kettős célja van: egyrészt csapást akarnak mérni a Hamászra, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre mért rakétatámadások számát. Előző nap a Gázai övezetből mintegy nyolcvan rakétát lőttek ki a zsidó állam déli és középső részén található településekre. A Hamász magára vállalta a támadásokat.

A kormány kedd délután negyvenezer tartalékos mozgósításáról döntött. A tartalékosok a sorkatonákat váltják majd fel az övezet határánál, azok pedig a szárazföldi hadműveletre készülnek fel.

Móse Jaalon védelmi miniszter arról számolt be, hogy elhúzódó műveletre számít, amely néhány napon belül biztosan nem ér véget. Hozzátette: a Hamász a lehető legnagyobb károkat akarja okozni Izraelnek, és ahhoz, hogy ennek gátat vethessenek, a zsidó államnak türelemre van szüksége.

Eközben Mahmúd Abbász palesztin elnök azt követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a légicsapásoknak, és a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását kérte, hogy megállítsák a konfliktus további súlyosbodását. Mint mondta, a palesztin vezetés felszólította az arab országok vezetőit, hogy gyakoroljanak nyomást Tel-Avivra a Gázai övezetre mért légicsapások leállítása érdekében.

Az „Erős sziklának” nevezett hadműveletben a légierő kedd reggelig több mint ötven támadást hajtott végre. Három csapást a tengerről mértek. A célpontok között négy lakóház, 25 rakétaindító állás, három katonai támaszpont és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítmény volt. A légitámadás körülbelül egy órán át tartott.

EGY RANNI UNOKÁI ÖLTÉK MEG A PALESZTIN TIZENÉVEST

Egy izraeli család tagjai ölték meg a palesztin fiatalt – derült ki a múlt szerdai jeruzsálemi gyilkossággal kapcsolatban nyilvánosságra hozott újabb részletekből. Egy család tagjai követték el a bűntettet, öten közülük egy ismert, tekintélyes jeruzsálemi rabbi unokái, egyikük pedig annak fia. Ketten közülük kiskorúak. Vallomásuk szerint azt ígérték, hogy szerelőhöz viszik a rabbi kocsiját, s annak tudta nélkül azt használták fel az emberrabláshoz.

Már előző nap is próbálkoztak egy palesztin fiatal elrablásával, akkor egy másik kelet-jeuzsálemi arab lakónegyedben egy kilencéves kisfiút szemeltek ki, de azt az emberrablást a gyermek édesanyja az utolsó pillanatban megakadályozta. Az elfogott hat gyanúsítottból hárman beismerték, majd rekonstruálták tettüket a helyszínen.

Az elfogott szélsőségesek mind Jeruzsálemben vagy a környező településeken élnek, s fekete fejfedőt, kapedlit viselő, keleti származású ultraortodoxok. A bírósági meghallgatáson két csoportra osztották a gyanúsítottakat: a közvetlen elkövetőkre és segítőtársaikra.

A családnak az oktatási minisztérium által az utóbbi időkig támogatott alapítványa van.

A gyászoló palesztin családot több százan keresték fel részvétüket nyilvánítva az utóbbi napokban. Politikusok, köztük Mahmúd Abbász és több izraeli parlamenti képviselő, valamint zsidó és arab civilek tömege. Az egyik június 12-én elrabolt és megölt izraeli fiatal családja is elítélte a bosszút, és együttérzéséről biztosította az áldozat rokonait.