2024. március 29., péntek

Megdrágul a villanyáram?

A májusi árvíz a bányaiparnak is hatalmas károkat okozott

A Blic napilap értesülései szerint Lazar Krstić pénzügyminiszter és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) vezetősége a villanyáram 50 százalékos drágítását szorgalmazza. Az őszi hónapok folyamán 30 százalékkal drágulna meg az áram, később pedig újabb 20 százalékkal. A Blic szerint Aleksandar Vučić kormányfő és Aleksandar Antić energetikai miniszter nem támogatják ezt az elképzelést.

Az EPS Felügyelőbizottságának elnöke megcáfolta, hogy a vállalat a villanyáram drágítását kezdeményezte volna (Fotó: Ótos András)

Az EPS Felügyelőbizottságának elnöke megcáfolta, hogy a vállalat a villanyáram drágítását kezdeményezte volna (Fotó: Ótos András)

A drágításra azért lenne szükség, mert Szerbia behozatalból kényszerül fedezni az ország szükségleteit, a behozatali áramért pedig előre kell fizetnie az országnak, méghozzá nem kis összeget. Az, hogy az országban képtelenek előállítani a szükséges mennyiségű villanyáramot, a májusi árvízzel magyarázható, amikor több felszíni bányamező is víz alá került. A Kolubara szénbányában jelenleg naponta 45 ezer tonna szenet fejtenek, ami fele a megszokott termelésnek. A szénbánya egyik bányamezőjét csak most kezdték meg kiszárítani.

Dr. Slobodan Ružić energetikai szakértő megerősítette, hogy a májusi árvíz hatalmas károkat okozott a bányaiparnak, mind a kitermelés, mind a felszerelés tekintetében. Ružić szerint Szerbia legalább jövő év márciusáig behozatalból kényszerül pótolni az országban megtermelt villanyáramot, ez pedig sokba kerül.

Dr. Aca Marković, az EPS Felügyelőbizottságának elnöke megcáfolta, hogy a vállalat a villanyáram drágítását kezdeményezte volna. A helyzet nem kedvező, de nem is katasztrofális, fűzte hozzá Marković, valamint takarékoskodásra kérte a fogyasztókat.