2024. március 29., péntek

Háromszor többet ér a Jugoremedija!

A nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár értéke háromszor nagyobb, mint amennyit a csődeljárás megindításakor állítottak. Ezt a belgrádi Városi Szakérői Intézet állapította meg a nagybecskereki Gazdasági Bíróság megrendelésére. Zdravko Deurić, a Jugoremedija gyógyszergyár egykori igazgatója tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy a legújabb becslés szerint a Jugoremedija értéke 68 millió euró, a csődeljárás elindításakor azonban a gyógyszergyár vagyonát 21 millió euróra becsülték fel.

Később, 2010-ben, egy újabb felbecslés szerint a szakemberek 56 millió euróra taksálták a gyár vagyonát, ez szintén kevesebb volt a most megállapított értéknél.

– A gyár korábbi vezetőségét folyamatosan támadták a közvéleményben, de most bebizonyosodott, hogy nemcsak a kisrészvényesek vagyonát sikerült megőriznünk, hanem beruházással sikerült elérnünk azt, hogy egy részvény minimális értéke elérje a 15 eurót. A 2010-es és a legújabb felbecslés közötti 12 millió eurós különbség valójában az a beruházás, amelynek köszönhetően a GPS-szabványoknak megfelelően folytatódhatott a termelés a gyárban – mondja Zdravko Deurić.

2002-ben a Jugoremedija vagyonának a 42 százaléka Jovica Stefanović Nini niši üzletember kezébe került. A magánosítási szerződést három és fél év után megsemmisítették, és a kisrészvényesek által megválasztott új vezetőség, Zdravko Deurićtyal az élen, hosszú lejáratú bankkölcsönből több millió eurós beruházásba fogott. Az egykori igazgató emlékeztetett arra, hogy éppen egy újabb bankkölcsönről tárgyalt, amikor hivatali visszaélés gyanújával letartóztatták, majd lemondott tisztségéről. A korábbi vezetőség több tagja ellen indult rendőri vizsgálat, de egyetlen vádiratot sem emeltek ellenük.

Zdravko Deurić szerint a helyére megválasztott Dušan David Mladen feladata nem az volt, hogy megmentse a vállalatot, hanem hogy teljesen csődbe juttassa. Úgy véli, az államnak nem lett volna szabad megengedni, hogy csődbe jusson az ország egyik legjobb gyógyszergyára. Tekintettel arra, hogy a legújabb felbecslés szerint a gyár vagyonának értéke háromszor nagyobb, mint az adóssága, az egyik lehetséges megoldás a csődeljárás leállítása. Vagy egy átszervezési terv elfogadása, amelynek értelmében részvénytársaságként folytatná ténykedését a gyár, melynek társtulajdonosai az egykori dolgozók és kisrészvényesek lennének.

A csődeljárás alatt álló vállalatot jelenleg az újvidéki Union Medic bérli, amely nemrég újraindította a termelést. A szerződés értelmében társaság havonta 50 ezer eurót fizet a csődeljárás befejezéséig, illetve az átszervezési terv elfogadásáig.