2024. március 28., csütörtök
XX. LABDARÚGÓ-VB - BRAZÍLIA - ELŐDÖNTŐ

A németek mesebeli hetese

A világbajnokság elődöntőjében: Németország–Brazília 7:1

A 42 mérkőzés óta saját közönsége előtt veretlen Brazília a világbajnokságok történetében minden idők legsúlyosabb vereségét szenvedte el Németország ellen a vb elődöntőjében. A német válogatott fél óra alatt öt gólt lőtt a teljesen szétesett, csapnivalóan védekező és helyezkedő braziloknak, a vége 7:1 lett Németországnak. A 24. percben Miroslav Klose duplázta meg a németek előnyét, ami 16. vb-gólja volt, így a brazilok egykori kiválósága, Ronaldo nemcsak honfitársai katasztrofális játéka miatt búslakodhatott, hanem azért is, mert kedd óta a német játékos az egyedüli rekorder.

Mivel a FIFA jelezte, nem törli el Thiago Silvának a Kolumbia ellen kapott sárga lapját, így Luiz Felipe Scolari, a brazil válogatott szövetségi kapitánya a helyére a várakozásoknak megfelelően Dantét, a müncheni Bayern védőjét küldte csatasorba, a csigolyasérülést szenvedett Neymar helyett pedig a 21 éves Bernard, az ukrán Sahtar szélsője kezdett. A németeknél Lahm, csakúgy mint a franciák ellen, a védelemben kapott helyet, ami nem meglepő, mivel Joachim Löw nem változtatott a negyeddöntőben 1:0-s győzelmet jegyző csapaton, így ismét kezdőként lépett pályára a 36 éves Klose.

Brazil szöglettel és egy 18 méteres, a kaput elkerülő Marcelo-lövéssel kezdődött a világbajnokság első elődöntője. A németek igyekeztek letámadni, folyamatosan 3-4-en zavarták a brazil védőket és középpályásokat, akik így csak nagy nehézségek árán tudtak pontosan passzolni, és eljutni a német kapuig. Németország először a 8. percben Khedira által veszélyeztetett, aki Özil passzát lőtte kapura, azonban pont Kroost találta telibe. Három perccel később egy német szöglet után a brazil játékosok katasztrofálisan helyezkedtek, a labda átszállt felettük, David Luiz pedig akkor eszmélt, hogy szem elől tévesztette Müllert, aki hat méterről belsővel a kapuba lőtt. A bekapott gól után látszott a brazil játékosokon, hogy nagy a gond, de arra senki nem gondolt, főleg nem ők, hogy a brazil válogatott három perc alatt három gólt kap. Pedig ez történt, a 23. és a 26. perc között Klose egyszer, Kroos pedig kétszer lőtt Cesar kapujába. Előbb Müller gurított vissza a brazil kapu előtt mintegy nyolc méterre üresen (!) álló Kloséhoz, aki elsőre kihagyta a ziccert, Cesar bravúrja után azonban ismételhetett, s megszerezte 16. gólját a világbajnokságok történetében, így túlszárnyalta a brazil Ronaldót, aki 15 gólig jutott. Egy percre rá Lahm beadásánál Müller lyukat rúgott, így azonban az őrizetlenül hagyott Kroos elé került a labda, aki a jobb sarokba lőtt, Cesar csak belekapni tudott. Teljesen szétesett a brazil csapat, amely a 26. percben a saját térfelének közepén elveszített egy labdát, Khedira és Kroos pedig bolondot csináltak a brazil védelemből, s végül az utóbbi lőtt az üres kapuba, mivel már Cesar korábban elvetődött, ugyanis azt hitte, Khedira fog lőni… Síró brazil drukkereket és döbbent arcokat mutatott ekkor a kamera, sőt néhányan már a harmadik gól után elindultak haza. De a németeket ez nem érdekelte, mentek tovább, és a 29. percben újabb gólt lőttek: ezúttal Khedira–Özil–Khedira volt a labda útja, s a Real Madrid középpályásának precíz lövése a jobb alsó sarokban kötött ki.

A második félidő elején Neuer, a németek kapusa bizonyította, igaza volt Oliver Kahnnak, aki azt nyilatkozta, jelen pillanatban Neuer a világ legjobb kapusa. A Bayern hálóőre előbb Oscar ziccerét hárította, majd a Fernandinho helyére a szünetben érkező Paulinho két ordító helyzetét is sikerült védenie. A 61. percben Cesar bravúrja kellett, hogy Müller ne szerezze meg a vb-n saját hatodik gólját és a mérkőzésen is hatodik német gólt: 17 méterről a kaputól szépen kinézte a jobb felső sarkot, de a Toronto kapusa ujjheggyel szögletre ütötte a labdát. Öt perccel később Cesar ismét javította a védelem hibáját, ugyanis becsúszva Schweinsteiger elől mentett. A 69. percben Lahmra nem figyelt senki, szépen elment a jobb oldalon, középen pedig ketten is várták a labdáját: a Klosét váltó Schürrle megelőzte Müllert, így a Chelsea játékosa lőtte a német válogatott hatodik gólját. A 79. percben Müller vett mellre egy bedobást, megtartotta a labdát, s az üres területre befutó Schürrléhez passzolt, aki a bal szélről egyből a léc alá bombázott. A vége előtt Oscarnak volt még egy félhelyzete, de éles szögből mellélőtt, utána azonban szintén ő kapott egy jó indítást, s higgadtan gurított a kapuba.

Belo Horizonte: Brazília–Németország 1:7 (0:5)

Mineirao Stadion, 58 141 néző, vezette: Rodríguez (mexikói). Góllövők: Oscar a 90., illetve Müller a 11., Klose a 23., Kroos a 24., a 26., Khedira a 29., Schürrle a 69., a 79. percben.

Brazília: Júlio César – Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo – Fernandinho (Paulinho, 46.), Luiz Gustavo – Bernard, Oscar, Hulk (Ramires, 46.) – Fred (Willian, 69.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.

Németország: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels (Mertesacker, 46.), Höwedes – Khedira (Draxler, 76.), Schweinsteiger – Özil, Kroos, Müller – Klose (Schürrle, 57.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.