2024. április 25., csütörtök
XX. LABDARÚGÓ-VB - BRAZÍLIA - ELŐDÖNTŐ

Új hőst keres Brazília, régiekben bíznak a németek

A világbajnokságok történetének két legsikeresebb együttese mérkőzik meg a brazíliai torna első elődöntőjében. A házigazda Brazília eddig rekordszámú, öt világbajnokságot nyert, Németország pedig 11 érmével (3 arany, 4-4 ezüst és bronz) számít csúcstartónak. A brazilok 1950 után idén vb-rendezők ismét, akkor a döntőbe kerültek – ott kikaptak Uruguaytól –, most ugyanez a céljuk.

A döntőbe pedig azon a Németországon át vezet az út, amely 2002, 2006 és 2010 után sorozatban negyedszer jutott el a legjobb négy közé, és egy ezüst- és két bronzérem után most az aranyérmet szeretné. A két csapat közül valamelyik biztosan újabb rekordot állít fel, a brazil és a német válogatott játszott ugyanis legtöbbször vb-fináléban, egyaránt hétszer, valamelyikük vasárnap nyolcadszor játszhat majd az aranyért.

A két együttes közül a németek vannak jobb helyzetben, Joachim Löw szövetségi kapitány ugyanis a sérült védő, Shkodran Mustafi kivételével mindenkire számíthat a keretből, alapemberei közül mindenki bevethető, Luiz Felipe Scolarinak ellenben két kezdőjátékosát, ráadásul a vb korábbi szakaszának két legjobb brazilját, a csigolyatörést szenvedett Neymart és a két sárga lap miatt eltiltott Thiago Silvát is pótolnia kell valahogy. A brazil kapitány dolga nehéznek tűnik, Thiago Silvát még csak-csak helyettesítheti az igencsak lassú, de Bayern-játékosként a német csapat nagy részét jól ismerő Dante, de az eddig a brazil támadások alfájának és ómegájának bizonyuló Neymar pótlására senki nem tűnik alkalmasnak a keretből. Helyét és szerepkörét nagy valószínűséggel Willian kapja meg, de a brazil támadórészleg egészének jókora teljesítménybeli javulásra lesz szüksége, hogy betöltse a Neymar keletkezésével létrejött űrt – eddig Hulk, Fred és Oscar sem játszott a tőle elvárt szinten a vébén. Utóbbi így fogalmazott Neymar kimaradásáról: „Neymar hiányozni fog nekünk. A legjobb, amit tehetünk, hogy csapatként futballozunk, s remélem, bárki szerepel is a helyén, jól fog játszani.” A leendő helyettes, Willian szerint Neymar nélkül is képesek a győzelemre: „Neymar magasra tette a lécet, képes arra, hogy meccseket döntsön el, ezért nehéz nélküle játszani. Tisztában vagyunk a képességeinkkel. Mindannyian nagyon sajnáljuk, hogy elvesztettük őt, de még keményebbek vagyunk a történtek után, és képesek vagyunk folytatni az álmunk megvalósítását.” A Barcelona csatárának hiányát nemcsak a brazilok bánják, hanem elmondása szerint a német középpályás, Bastian Schweinsteiger is: „Mindannyian szomorúak vagyunk, hogy nem játszhat. Mindig az a jó, ha a legnagyobb sztárok a pályán vannak. Ugyanakkor azt hiszem, a csapattársai még jobban fognak hajtani, mert most már miatta is meg akarják nyerni a világbajnokságot.”

Löw kapitány a 2006-os világbajnokság után vette át a német együttes irányítását, s azóta a csapat valamennyi nagy tornán bejutott az elődöntőbe. A fináléba ugyanakkor csak egyszer, a 2008-as Európa-bajnokságon tudott bekerülni, s a szakember szerint eljött az ideje, hogy ez a rossz sorozat megszakadjon: „Megpróbáljuk megtenni a következő lépést. A csapat erős és stabil, s most mindenképpen fináléba akarunk kerülni.” Németország az utóbbi időben valamennyi tornán kiválóan játszott, ám a nagy sikerrel adós, világbajnokságot ugyanis legutóbb 1990-ben, míg Európa-bajnokságot 1996-ban nyert.

Benedikt Höwedes a német védelem egyik oszlopa: mind az öt mérkőzést végigjátszotta, vagyis 480 percet töltött a pályán. A 26 éves, 187 centiméter magas Schalke-védő a Real Madrid elleni, 3:1-re elveszített BL-mérkőzésen sérült meg, s a válogatott edzőtábora előtt mintegy két hónapig nem is edzett. Ennek ellenére Löw nem hagyta ki a csapatból, s ezt a játékos sem felejtette el megköszönni.

Hálás vagyok a kapitánynak, hogy bízott bennem. A játékommal igyekszem meghálálni a lehetőséget, hogy a védelemnek egyfajta biztonságot adjak – mondta még korábban Höwedes a kicker.de sportújságnak, pár napja pedig azt nyilatkozta, hogy a német válogatottnak még nem volt ezen a vb-n tökéletes mérkőzése, de már közel jártak hozzá. „A német válogatott mindig tornacsapatnak számított, vagyis akkor hozta ki a legtöbbet magából, amikor fontos volt, s ezúttal is így van. A brazil válogatott és mi is egy nagyon erős csapat vagyunk. A dél-amerikaiak képesek arra, hogy a hiányzókat megfelelő módon helyettesítsék.”

Lothar Matthäus, az egykori német válogatott játékos szerint a németek most erősebbek, mint 2010-ben, ugyanis sokat javult a védekezésük, ami döntő fontosságú lehet az elődöntőben is: „A játékunk már nem annyira attraktív és gyönyörű, mint 2010-ben, viszont egyre inkább a kemény védelem felé orientálódik – Németországban van egy mondás, miszerint a védelem nyeri a trófeákat, a támadóknak jut a dicsőség.”

Luiz Felipe Scolari 2002-ben már nyert vb-t a brazil nemzeti csapattal, ezúttal is teszi a dolgát, igyekszik levenni a terhet a játékosok válláról, a sajtóval veszekszik, a FIFA-nak szólogat be, a bíráskodást illetően is vannak megjegyzései, tisztában van viszont vele, hogy legjobbja nélkül nagyon nehéz lesz valóra váltani ígéretét, miszerint Brazília idén világbajnok lesz hazai pályán. A Neymar-esetről ő adta a legszívszorítóbb nyilatkozatot: „Azt mondta Marcelónak, nem érzi a lábát. Marcelo megijedt, azonnal hívta az orvost, de ő nem mehetett be a pályára. Óriási sokk volt végignézni, hogy a fájdalomtól zokogó Neymart elviszi a helikopter. A válogatottat Neymarral azonosították, ő az a játékos, aki a különbséget jelenti bármilyen csapatnak, bármikor. Olyan helyzetbe kerültünk, hogy elveszítettünk valamit akkor, amikor egyáltalán nem akartuk, az elődöntőben és a fináléban.” Természetesen az elődöntővel és Dantéval is foglalkozott mondandójában: „Kemény meccs vár ránk, de tudtuk előre, hogy Németország az utunkba kerülhet, és erre ők is számíthattak. Ez egy nagy csapat, nagy futballfilozófiával. Előre meg volt írva, hogy Danténak kell játszania Németország ellen, hiszen abban az országban légiósodik. Örülök Danténak, mert megmutathatja a kvalitásait. Ami engem illet, megpróbálok nyugalmat adni a csapatnak.”

A két válogatott eddig összesen 21-szer találkozott egymással, a brazilok 12-szer, a németek pedig 4-szer győztek, 5-ször döntetlen született – világbajnokságon viszont mindössze egyszer mérkőztek meg, a 2002-es vb-döntőben Jokohamában 2:0-s brazil siker született. Legutóbbi találkozójukra 2011. augusztus 10-én Stuttgartban került sor, azt a meccset 3:2-re a németek nyerték.

Brazília–Németország

Helyszín: Belo Horizonte (Estádio Governador Magalhães Pinto, 62 170 férőhely)

Időpont: 22.00 (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Marco Rodríguez (mexikói)

A várható kezdőcsapatok:

Németország: Neuer, Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes, Khedira, Schweinsteiger, Kroos, Müller, Klose, Özil.

Brazília: Julio Cesar, Maicon, Dante, David Luiz, Marcelo, Luiz Gustavo, Paulinho, Willian, Oscar, Hulk, Fred.