2024. április 23., kedd

Begecs és Užice ifjai mehetnek a tűzoltóolimpiára

Magyarkanizsán tartották meg az országos ifjúsági versenyt

Összesen 43 csapat mérte össze tudását és erejét az 5. Országos Ifjúsági Tűzolotóversenyen, melyet vasárnap tartottak meg Magyarkanizsán. A Potisje Labdarúgóklub pályáján Szerbia egész területének 17 körzetéből érkeztek a csapatok. A verseny négy kategóriában zajlott, a junior fiúk és lányok, valamint az utánpótlást jelentő kicsik nemek szerint mérkőztek meg egymással. Magyarkanizsa község önkéntes tűzoltói az elmúlt években bizonyították már kitartásukat, rátermettségüket, szép eredményekkel tértek haza több versenyről is, tavaly pedig részt vettek a franciaországi tűzoltóolimpián is.

A szervezet az idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A felsorolt eredmények valószínűleg közrejátszottak abban, hogy a Szerbiai Tűzoltó Szövetség Magyarkanizsának ítélte oda a szervezés jogát. Čubrilo Jovan, a versenybizottság vezetője, egyben a magyarkanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke is, elmondta, hogy valóban komoly, több napos munka előzte meg a versenyt, hogy a vasárnapi rendezvény zökkenőmentesen megvalósuljon.

– Hat hónapig készültünk erre a nagyszabású rendezvényre. Körülbelül harminc községbeli tűzoltó van a pályán, akik a versenyt felügyelik. Ők már péntek óta reggeltől estig azon fáradoztak, hogy ma minden a helyén várja a versenyzőket. Az időjárás nem nagyon kedvez a versenynek, egyes számokat megnehezíti. Szombaton az előkészület során több technikai problémát okozott az erős szél, a bírák is zsörtölődtek emiatt. A rendezvényen egyébként körülbelül 100 bíró ügyel fel. Ennek a versenynek a nehézsége, hogy nagyon sok apró dologból tevődik össze, amikre figyelni kell.

A versenyt megelőzően, pénteken és szombaton Magyarkanizsán üléseztek a verseny bírái, valamint a Szerbiai Tűzoltó Szövetség is.

A vasárnapi rendezvény a központból induló díszes felvonulással kezdődött, 8 órától pedig elkezdődtek a versenyszámok, amelyek gyakorlati részből és a stafétából, vagyis váltófutásból tevődtek össze. A kedvezőtlen időjárás pedig nemcsak a versenyt nehezítette, hanem a résztvevőkre is hatással volt. A gyerekek épségét egészségügyi munkások biztosították a helyszínen, valamint a helyi Vöröskereszt szervezetének aktivistái is önkéntesen segítették az ellátást. Cseszkó Mónika, a Vöröskereszt titkára elmondta, hogy szerencsére senkit nem kellett komoly ellátásban részesíteni, kisebb rosszullétekre panaszkodtak néhányan, ennek oka azonban elsősorban a hőség és a folyadékhiány volt.

A tűzoltóversenyt jelenlétével megtisztelte Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, aki a nemrégiben kinevezett, magyarkanizsai születésű Csikós László államtitkárral követte a versenyt. Vulin az újságíróknak elmondta, nagyszerűnek találja a szervezést, és kiemelte, hogy ideje odafigyelni azokra az emberekre, akik pénz nélkül, ingyen önkéntes közösségi munkát végeznek, mint ahogyan teszik ezek a tűzoltók is. Vulin elmondta, hogy a jövőben a munkaügyi tárca a sport- és ifjúságügyivel karöltve már kezdeményezte az ide vonatkozó törvények módosítását.

– Most itt az idő, hogy visszahozzuk egy igazságosabb, mondhatnám, jobb rendszerből mindazt, amit elfelejtettünk. Épp a közelmúltban, az árvíz idején láthattuk, hogy az önkéntesség milyen fontos, adományozás, az önkéntes tűzoltóink, a Vöröskereszt munkája nélkül nem lehet működni, ezért fel kell feltérképezni, hogy mivel tudnánk azoknak az embereknek segíteni, megkönnyíteni a munkájukat, akik ilyesmivel foglalkoznak – mondta Vulin.

Magyarkanizsa községet négy csapat, két ifjúsági és két utánpótlás, képviselte a versenyen. Közülük a legjobb helyezést a martonosiak érték el, ők másodikok lettek, Horgos harmadik, Orom negyedik, a magyarkanizsaiak pedig a tizedik helyen végeztek.

A versenyen a legjobb eredményeket a következő települések csapatai érték el:

Utánpótlás, lányok: 1. Kúla, 2. Nakovo, 3. Guča; Utánpótlás, fiúk: 1. Guča, 2. Kisorosz, 3. Horgos; Junior lányok: 1. Užice, 2. Martonos, 3. Gunaras; Junior fiúk: 1. Begeč, 2. Gunaras, 3. Kovin.

Az első helyezetteknek járó serleget és érmeket maga Vulin miniszter adta át, a második helyezetteknek Nyilas Mihály leköszönő polgármester, a harmadik helyen végzőket pedig a Szerbiai Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte. Az ifjúsági kategória első helyzett csapatainak jutalma, hogy jövőre részt vehetnek a következő tűzoltóolimpián, amelyet Lengyelországban szerveznek meg.