2024. április 25., csütörtök
EVEZÉS

Kiváló versenyek a Palicsi-tavon

A szerbiai 23 éven aluli páros kétszer is legyőzte az A válogatott kettősét

Négy ország (Magyarország, Horvátország, Macedónia, Szerbia) 26 klubjának mintegy 500 versenyzője szállt vízre szombaton és vasárnap Palicson, az 52. alkalommal megtartott vajdasági nyílt evezősbajnokságon. Első nap 18 döntőt tartottak, a legnagyszerűbb győzelmet pedig a szerbiai válogatott színeiben induló Mačković Martin (Palics), Viktor Pivač (Grafičar) összetételű felnőtt kormányos nélküli kettes aratta, mely négy másodpercet vert a szolnoki, már olimpián is részt vett Simon/Juhász és kilencet a jelenlegi legjobb szerbiai párosnak számító Vuković/Jagar kettősre. Az U23-as világbajnokságra készülő Mačković, Pivač páros a második nap is legyőzte Jagarékat, ezúttal nem egész három másodperc volt a különbség.

– Nekünk nem ez volt a fő versenyünk, a palicsi megmérettetés csak erőfelmérő volt az olaszországi U23-as világbajnokság előtt. Nem mi voltunk az esélyesek, a szerbiai A és a magyar válogatott versenyzői is jóval esélyesebbnek számítottak. A szombati előfutamban elég könnyű csoportba kerültünk, de a futam után erőtlennek éreztük magunkat, nem tudom miért. A döntő előtt a bemelegítésnél azonban már éreztük a ritmust, a rajtot is jól elkaptuk, az első néhány csapás után egy hajóval elhúztunk a többiektől. Féltávig tartottuk az előnyt, majd még fokoztuk a csapásszámot, és nagy fölénnyel nyertünk. Nehéz és megterhelő futam volt, de még egy kicsi maradt bennünk. Második nap Jagar és Vuković jobban rákapcsoltak, valószínűleg nem tetszett nekik, hogy mi szombaton akkora fölénnyel magunk mögé utasítottuk őket, hiszen ők voltak a futam esélyesei. Ennek ellenére a második döntőt is megnyertük. A 23 éven aluli világbajnokságon jó eredményt várok magunktól, majd következik a felnőttválogató, ahol szintén reális esélyünk van a jó szereplésre – mondta Mačković Martin.

A palicsiak közül első nap aranyérmet nyert még a Bajai Spartacus csapatával indulva Papp Sarolta serdülő négypárban, a pionír kétpárevezős egység (Milica Stambolija, Ana Miković) és a Patyi Emma, Patyi Éva összetételű felnőtt kétpárevezős egység pedig a dobogó második fokára állhatott.

Második nap 17 döntőt tartottak, ahol további öt érem volt a palicsi mérleg. Ezüstérmet nyert Papp Sarolta (serdülő egypárevezős), Iva Zubelić (fiatalabb pionírok 12 éves korig) és a Nina Zubelić, Tóth Takács Valentina, Milica Stambolija, Ana Miković alkotta négypárevezős egység, míg bronzérmet Miskolci Dániel (a bajai csapatot kiegészítve kormányos nélküli négyesben) és Szebenyi Tímea (fiatalabb pionírok 12 éves korig) szerzett.

A legtöbb aranyérmet, szám szerint hatot az eszéki Iktus és az újvidéki Danubius 1885 csapatai szerezték – a hatban kombinációaranyak is vannak –, a legtöbb első helyet szerzett magyarországi klubnak pedig a szegedi Démász bizonyult két első hellyel.

Győztesek, férfiak, fiatalabb pionírok (12 éves korig), egypár: Slavko Savić (Crvena zvezda). Pionírok, egypár: Marko Iža (Iktus), kétpár: Grafičar, négypárevezős: Smederevo. Serdülők, egypár: Dušan Dimitrijević (Smederevo), kétpár: Grafičar, négypár: Smederevo, kormányos nélküli négyes: Crvena zvezda, kormányos nélküli kettes: Danubius 1885, nyolcas: Crvena zvezda. Juniorok, egypár: Harald Brandt (Vukovar), kétpár: Galeb–Danubius kombináció, kormányos nélküli kettes: Győri Vízügy, négypárevezős: Galeb–Danubius kombináció, kormányos nélküli négyes: magyar ifjúsági válogatott. Egyetemi nyolcas: Grafičar. Felnőttek, egypár: Matyasovszki Dániel (DÉMÁSZ Szeged)… 5. Miskolci Dániel (Palics), könnyűsúlyú egypár: Matyasovszki Dániel (DÉMÁSZ Szeged), kétpár: Mohács, kormányos nélküli kettes: Szerbiai Evezősszövetség (Martin Mačković, Viktor Pivač), kormányos nélküli négyes: Smederevo–Danubius–Partizan kombináció… 3. Baja–Palics kombináció (Miskolci Dániel volt a palicsi tag a négyesben). Veteránok, egypár: Željko Betlehem (Iktus)… 6. Aleksandar Palić (Palics), kétpár: Iktus–Mladost kombináció.

Nők, fiatalabb pionírok (12 éves korig): Milana Klepić (Csúrog), 2. Iva Zubelić (Palics), 3. Szebenyi Tímea (Palics). Pionírok, egypár: Milana Klepić (Csúrog)… 4. Tóth Takács Valentina (Palics), kétpárevezős: Iktus, 2. Palics (Milica Stambolija, Ana Miković)… 5. Palics (Nina Zubelić, Aleksandra Zubelić), négypárevezős: Iktus, 2. Palics (Nina Zubelić, Tóth Takács Valentina, Milica Stambolija, Ana Miković), Serdülők, egypárevezős: Jovana Stanivuk (Csúrog), 2. Papp Sarolta (Palics), kétpár: Csúrog, négypár: Bajai Spartacus (a bajaiak színeiben a palicsi Papp Sarolta is indult). Juniorok, egypárevezős: Teuta Stojaković (Iktus), kétpárevezős: Danubius 1885, négypárevezős: Szolnoki Sportcentrum. Felnőttek, egypár: Ivana Filipović (Danubius 1885)… 5. Patyi Éva (Palics), kétpár: Tisza Szolnok, 2. Palics (Patyi Emma, Patyi Éva).

A versenyt a Vajdasági és a Szerbiai Evezősszövetség és Szabadka városa is támogatta.