2024. március 29., péntek

Jövőnket közösen építjük

Vajdaság is képviselteti magát az ulmi Nemzetközi Duna-fesztiválon – Pásztor István konkrét projektumokhoz kérte a Duna-stratégia támogatását

A hétvégén kezdetét vette a németországi Baden-Württemberg tartományban, Ulmban, az a tíznapos Nemzetközi Duna-fesztivál, melynek idei jelmondata: Közös erővel közös jövőnkért. Ez a Duna-régió egyik legtömegesebb rendezvénye, melyet minden második évben tartanak meg.

A Tartományi Képviselőház küldöttségének élén Pásztor István házelnök a péntek esti megnyitó során kijelentette: a tartalommal megtöltött együttműködés az, ami a Duna menti városok, régiók, államok közös jövőjét alakítja. Pásztor a Duna-régión belüli fenntartható mobilitással és zöld gazdasággal foglalkozó szakkonferencia előtt megbeszéléseket folytatott Peter Friedrichhel, Baden-Württemberg európai kérdésekkel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott miniszterével. Kiemelték annak a június 25-én Stuttgartban aláírt szándéknyilatkozatnak a jelentőségét, melyet a vajdasági és a baden-württembergi képviselőházak vezetői kötöttek meg, s mely a két régió együttműködéséhez szavatol intézményes keretet.

Friedrich a megbeszélés során hangsúlyozta, hogy Baden-Württemberg kész átadni minden tapasztalatát Vajdaságnak a határon átívelő együttműködés terén, és ez nagy segítséget nyújthat a Duna-stratégia céljainak megvalósítása, a határ menti együttműködés fejlesztése terén. A német tartomány minisztere érdeklődött a szerbiai árvízkárok kapcsán, és közös projektumok lehetőségét vetette fel. Ezek közül az egyik az újvidéki és a karlsruhei egyetemnek az együttműködése lenne, céljául a árvízvédelmi rendszerek fejlesztését, az árvízvédelem korszerűsítését tűzték ki. A Duna-akadémia létrehozásának jelentőségéről is szó esett, melynek munkájába több régió, állam is bekapcsolódna. Pásztor István abbéli véleményének adott hangot, hogy Vajdaság számára rendkívül fontos minden életszerű kezdeményezés, minden olyan projektum, amely közvetlen hasznot hoz polgárai számára.

A LEGIDŐIGÉNYESEBB SZÁZ KILOMÉTER

Magán a fenntartható mobilitással foglalkozó konferencián, melynek munkájában a házelnök mellett Anna Tomanová-Makanová, a képviselőház alelnöke is részt vett, a vasúti, közúti, kerékpáros közlekedés fejlesztésének lehetőségeit vitatták meg, a zöld gazdasággal foglalkozó témakörök között pedig elsősorban a megújuló energiaforrások kihasználásával és a környezetvédelemmel kapcsolatos gondok merültek fel. Felszólalásában Pásztor kiemelte a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal felújításának jelentőségét, véleménye szerint ez nagyban hozzájárulna a régióban élők mindennapjainak könnyítéséhez, életminőségének javításához. Hangsúlyozta, hogy a mobilitás mai szintje fenntarthatatlan, s mindenekelőtt a politikum feladata lenne, hogy mielőbb változtasson ezen a helyzeten.

– Számunkra, de a régió egésze számára is kiemelt jelentőségű projektumnak számít a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal felújítása a Duna-stratégián belül. A stratégia pénzügyi forrásai révén támogatni kell ezt a kezdeményezést. A vasútvonal száz kilométer hosszú, két óránál is tovább tart azonban az utazás egy negyven kilométeres szakaszán. Ez a felújított vasútvonal nagyban hozzájárulna az emberek mobilitásának növeléséhez, a gazdasági kapcsolatok elmélyítéséhez. Az érintett régiók és államok már döntöttek a felújítás mellett, a műszaki dokumentáció készítése is kezdetét vette, szükségünk lenne azonban a Duna-stratégia támogatására is – közölte Pásztor.

A Duna-fesztiválon tíz Duna menti állam képviselői vesznek részt, szaktanácskozásokat, kézművességet, biotermékeket bemutató vásárokat, sokszínű művelődési programot szerveznek. Bemutatkozik a Vajdaság Erdői közvállalat is, az ulmi városi könyvtárban pedig Kovács Szilárd természetfotós képkiállítását is megtekinthetik az érdeklődők. A Vajdasági Múzeum és az újvidéki Városi Múzeum is képviselteti magát a fesztiválon.

VAJDASÁGI TERMÉK – NÉMET MINŐSÉG

A fesztivál megnyitása előtt együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a vajdasági kormány és Stuttgart kerületi önkormányzata is. Elsősorban az oktatás, a mezőgazdaság, a helyi önkormányzatok közötti kapcsolatok fejlesztésére összpontosít a nyilatkozat. Bojan Pajtić tartományi kormányfő rámutatott arra, hogy Stuttgart a gazdaságilag legfejlettebb németországi régiónak számít, s a hozzánk hasonló elszegényedett társadalmaknak mindig lényeges a legsikeresebbekkel való együttműködés. Pajtić kifejtette, hogy a megállapodás értelmében Stuttgart a segítségére lehet Vajdaságnak a külföldi befektetők hazánkba vonzásában, továbbá a mezőgazdaságban, a technológiai tapasztalatcserében, a cserediák-programokban, a tudósok együttműködésében. Olyan körülmények kialakítása a célunk, melyekben a vajdasági mezőgazdasági termék megállhatja a helyét a német piacon, ennek megvalósítása fontos számunkra, s ebben lehetnek a baden-württembergi tapasztalatok nagy segítségünkre – értékelte Pajtić.