2024. március 29., péntek

A falusi turizmus támogatása

Kishegyes községben járt a tartományi gazdasági titkárság küldöttsége – Több mint 1 millió dinár idegenforgalmi létesítmények támogatására

Péntek délelőtt ifj. Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese és Željko Dvožak gazdasági ügyekkel megbízott titkársegéd meglátogatták a bácsfeketehegyi Pipacs Motelt és a kishegyesi Kátai-tanyát. A gazdasági titkárság pályázati úton mindkét turisztikai létesítményt támogatta különböző fejlesztésekben.

 

 

A tartományi titkárság az elmúlt évben összesen 7 pályázatot írt ki önkormányzatok, cégek és civil szervezetek számára – mondta el Juhász Bálint. A titkárság fontosnak tartja, hogy a pályázataikon részt vevő projektumokat az elejétől a végéig kövesse, a Kishegyes községben tett látogatásuk is ezt a célt szolgálja – tudtuk meg a titkárhelyettestől.

– Két olyan vállalkozást látogattunk meg, amelyek már hosszú ideje idegenforgalommal foglalkoznak. Mindkettő néhány évtizede foglalkozik falusi turizmussal, illetve vendéglással. Több célra írtuk ki a pályázatot, amin részt vettek, egyik ilyen az informatikai fejlesztések bevezetése. A pályázat fő célja, hogy a már meglévő kapacitásokba látogató turisták tovább maradjanak, és az aktív pihenést népszerűsítsük – mondta el a titkárhelyettes, majd arról is beszámolt, hogy a Pipacs Motelban ingyenes wifit létesítettek pályázati forrásból, illetve túrakerékpárokat vásároltak. A Kátai-tanyán pedig szabadtéri fitneszterem épült. Juhász azt is elmondta, hogy a pályázaton részt vevőknek önrésszel is be kellett szállniuk a beruházásokba.

– Ha valaki az általunk biztosított pénzeszközökhöz legalább annyit hozzátesz, akkor nyilván hosszútávon fenntartható projektumokba fektet be. A titkárság az informatikai fejlesztésre 40 ezer dinárt különített el, a kerékpárvásárlásra 200 ezret résztámogatásként, a szabadtéri fitneszterem építésére pedig 1 millió dinárt, amihez ugyanennyit hozzátett Kátai Géza vállalkozó – mondta el a titkárhelyettes.

A tartományi pályázat kedvezményezettjei nagyon fontosnak tartják a tartományi forrásból megvalósult beruházásokat. Kelemen Zita, a Pipacs Motel vezetőjének helyettese elmondta, kerékpártúrákat szeretnének szervezni, s ehhez volt szükség kerékpárokra. Létesítményük vendégei ily módon körbe tudják járni a község látványosságait, hangoztatta, majd arról is szólt, hogy meglátása szerint a kerékpárturizmusnak van jövője. A másik fejlesztés kapcsán elmondta, hogy a motel és a hozzá tartozó kemping külföldi vendégei igényelték a wifit, ezért döntöttek a bevezetése mellett.

A Kátai-tanya 19 éve működik, és elsősorban gyerekek táboroztatásával foglalkozik, de az utóbbi időben egyre több felnőtt vendég is megfordul itt, mondta el Kátai Annamária, a tanya egyik vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy az új beruházás bővíti a tanya által kínált tartalmak palettáját.

– Úgy érzem, hogy a szabadtéri fitneszterem egy nagyon jó beruházás, a gyerekeknek nagyon tetszik, és kevés helyen található ehhez hasonló. Felnőttek, gyerekek egyaránt újszerűnek találják, ezért más hasonló beruházásokon is gondolkozunk – mondta Kátai.