2024. április 24., szerda

Átkerült a staféta

Dr. Bimbó Mihály Magyarkanizsa új polgármestere

Mint ahogyan a közelmúltban kiderült, Nyilas Mihályt, Magyarkanizsa község eddigi polgármesterét nevezték ki tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárnak, helyébe pedig dr. Bimbó Mihály, a magyarkanizsai községi képviselő-testület alelnöke kerül. Ennek kapcsán kérdeztük a leendő polgármestert terveiről, a már megkezdett munkák folytatásáról, illetve a kinevezésével kapcsolatos egyéb gondolatairól.

Hogyan fogadta a hírt, amikor kiderült, hogy Ön válthatja majd elnökségi posztján a község korábbi polgármesterét, Nyilas Mihályt?

– Mióta téma lett a polgármesterváltás, többen feltették ezt a kérdést. A válaszom most is ugyanaz; nem lennék őszinte, ha nem azt mondanám, hogy meglepett Pásztor István elnök úrnak és a VMSZ elnökségének a személyemre vonatkozó ajánlása. Mindazonáltal meg kell jegyeznem, hogy mint VMSZ-tag és a VMSZ községi szervezetének alelnöke soha nem riadtam vissza a rám bízott feladatoktól, és soha nem mondtam nemet, ha felkértek valamire a VMSZ részéről. Mindenféleképp számítok Nyilas Mihály polgármester hathatós segítségére, mivel nagy tapasztalattal rendelkezik ezekben a dolgokban. Megjegyzem azonban, hogy ezen 6 év alatt, amíg együtt dolgoztunk, jól összerázódtunk a munka terén, és nem látom akadályát annak, hogy továbbra is együttműködjünk. Szeretném még hozzátenni, hogy egy ilyen felelősségteljes pozíció betöltésére jól fel kell készülni szellemileg, pszichikailag és szakmailag, és erre nem mondhatnám, hogy sok időm volt, azonban minden erőmmel azon leszek, hogy becsületesen helyt tudjak állni.

Mit gondol, mennyire lesz nehéz átvenni a stafétát, szükség lesz-e emiatt nagyobb átalakításokra az önkormányzatban?

– Jelenleg a mandátum felénél járunk, és folyamatban van egy bejáródott munkatempó, ezen nincs szándékomban komolyabb változásokat eszközölni, ahogyan beleavatkozni sem szeretnék az önkormányzat munkafolyamataiba, csak ha csak valamilyen kirívó negatívum jelentkezik. Mindazonáltal mindent el fogok követni, hogy ezekben a nehéz időkben a község és a polgárok érdekeit szolgáljam. Ez természetesen nem könnyű feladat, hiszen egy polgármester helyzete nem leányálom.

Jelenleg több olyan projekt is fut, amelyeknek a megvalósulása még ebben az évben bekövetkezhet, mint például a buszállomás épületének kiépítése. Milyen egyéb megkezdett programok várnak még befejezésre, amelyekre már az ön elnöksége alatt fog sor kerülni? Esetleg vannak-e már saját tervei, elképzelései az elkövetkezendő időszakra nézve, akár gazdasági, akár turisztikai vagy városrendezési viszonylatban?

– A buszmegállóval kapcsolatban jelen pillanatban folyamatban van a közbeszerzés előkészítése. Itt a kivitelezés első szakaszáról van szó, ez pedig az épület tető alá tétele. Az átadás a jövő év folyamán fog megtörténni, a költségvetés szűkítése miatt azonban a kivitelezést két részre kellett osztani. A horgosi kultúrházzal is jól haladnak a munkálatok, és esély van rá, hogy még ebben az évben be is fejeződjenek, és utána majd meglátjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgok. Természetesen minden a Tartományi Nagyberuházási Alaptól függ, de minden arra utal, hogy rendben fognak menni a dolgok. A kanizsai terelőúttal kapcsolatban el lehet mondani, hogy a földek kisajátítása és megvétele megtörtént, a tervdokumentáció készen van. Tudtommal ezzel kapcsolatban a revíziós bizottságnak vannak megjegyzései és módosítási javaslatai, ezeknek a felülvizsgálata azonban folyamatban van, az esetleges hibák pedig korrigálva lesznek. Szakembereink kapcsolatban állnak Belgrádban az Építésügyi Minisztériummal, ahonnan segítséget várunk a kivitelezési programmal kapcsolatban. A horgosi ipari park esetében sajnos meg kell jegyeznem, hogy a Vajdasági Nagyberuházási Alap kiürült, és ennek következtében ennél a beruházásnál megakadtak a munkálatok. Szakembereink arra törekszenek, hogy ezt a problémát valamilyen módon sikerüljön áthidalni, és újra beinduljanak az ezzel kapcsolatos munkák. A horgosi bicikliút Horgos körforgalmától halad majd a település kijáratáig. A tervdokumentáció itt is készen van, folyamatban van a Szerbiai Köztársasági Utak Közvállalatának a jóváhagyása. Tehát mi egy kérelmet nyújtottunk be, és amint ezt jóváhagyják, mindjárt meg is kezdődhetnek a munkálatok, mivel az eszközeink erre már megvannak. Mindezek mellett a terveink között szerepel még az ivóvízkutak számának növelése Horgos és Magyarkanizsa települések területén, az ivóvíz arzénmentesítését szolgáló berendezések kiépítése a szükséges tárolókkal együtt, az elavult magyarkanizsai közvízvezeték csöveinek cseréje, a közvilágítás modernizálása a horgosi Kanizsai úton, valamint a szintén horgosi ravatalozó terasszal való bővítése, illetve egyéb állandó útkarbantartási és aszfaltozási munkálatok is megtörténnek majd.

A következő héten megkezdődik az immáron második alkalommal megrendezendő Kanizsa Feszt. Mennyire szeretné az önkormányzat, hogy ebből hagyomány váljék, csak úgy mint a Jazz-fesztiválból, vagy akár az Írótáborból? Illetve mit gondol, mennyire van szükség az efféle közösségi programokra?

– Ha megengedi, elöljáróban egy pár szót szólnék erről a fesztiválról. A Kanizsa Feszt több civil szervezet összefogásával szerveződik, úgy mint a Vajdasági Kulturális Központ, illetve a Délvidéki Kutatóközpont bevonásával. Az esemény négy napos lesz, amelyre ugyan nem ad anyagi támogatást az önkormányzat, viszont biztosítja az ehhez szükséges infrastruktúrát. A rendezvényen különböző kulturális- és sportprogramok, illetve koncertek zajlanak majd, de külön ki kell emelni a Nyári Egyetemet, amelynek keretein belül kerekasztal-beszélgetés lesz szervezve Magyarkanizsa történelmével kapcsolatban. Esténként koncertekkel szórakoztatják a jelenlevőket neves együttesek fellépésével. A Magyar Szó is részt vesz az élőújsággal, úgyhogy mondhatjuk úgy, hogy ez egy jó buli lesz. Ennek tükrében kijelenthetem, hogy természetesen azon vagyunk, hogy hagyományossá tegyük a Kanizsa Fesztet. Az ilyen manifesztációk szükségesek egy közösségben, és itt nem csak a szórakozási lehetőségeket kell szem előtt tartani, ugyanis komoly kulturális, művészeti és közösségfejlesztő jellege van ezeknek a rendezvényeknek. Így például, mindjárt a fesztivál után megkezdődik a Horgászfesztivál a halászléfőző-versennyel, majd vasárnap megrendezésre kerül a szintén hagyományos Strand Szépe szépségversenyünk, és ez lesz a hab a tortán.