2024. április 23., kedd
PALICSI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

Filmvetítések Szabadka főterén az előfesztiválon

Július 19-e és 25-e között rendezik meg az Európai Filmek 21. Nemzetközi Fesztiválját Palics és Szabadka több helyszínén, de már 8-ától előfesztiváli programokat szerveznek, amelyekre az EuroCinemában és Szabadka főterén kerül majd sor. Az előfesztivál keretében 3 válogatást mutatnak be: A világháború filmen, Klasszikusok a téren és a Tiszteletadás a Lifka Sándor-díjjal kitüntetetteknek – hangzott el pénteken a szabadkai városháza sajtótermében megtartott sajtótájékoztatón.

Dejan Zvekić, a fesztivál marketing- és kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy rendkívül színes programot találtak ki erre az évre, és fontosnak tartották, hogy a népszerű rendezvénysorozatot egy előfesztivállal vezessék fel, amelynek keretében szintén minőségi filmkínálat várja a látogatókat: „A Klasszikusok a téren elnevezésű vetítéssorozatban remaszterizált remekműveket láthat majd a közönség, amelyeket általában nagyon rossz minőségben nézhet meg az átlagember, de mi hozzájutottunk ezekhez a felújított verziókhoz.” Hat nap alatt, július 11-e és 16-a között, minden este 21.30 órai kezdettel hat klasszikus várja a közönséget a főtéren, Francois Truffat 400 csapás (július 11.), Robert Bresson Zsebtolvaj (július 12.), Vera Chytilová Százszorszépek (július 13.), Lina Wertmüller Mimi, a becsületében sértett vasmunkás (július 14.), Aki Kaurismäki Bohémélet (július 15.) és Andrej Tarkovszkij Tükör (július 16.) című alkotása. A szintén az előfesztivál részeként megszervezett A világháború filmen című válogatás vetítéseire július 8-a és 13-a között, minden este 19 órai kezdettel a Szabadegyetemen található EuroCinemában kerül sor, ahol olyan filmeket láthatunk, mint Jean Renoir A nagy ábrándja (július 8.), Michael Powell és Pressburger Ernő közös munkája, a Blimp tábornok élete és halála (július 9.), Stanley Kubrick A dicsőség ösvényei című alkotása (július 10.), Mario Monicelli A nagy háborúja (július 11.), David Lean Arábiai Lawrence (július 12.) című filmje és Michael Haneke Fehér szalag (július 13.) című munkája.

A fesztiválon kiosztják a Lifka Sándor-díjakat, amelyet idén a francia rendezőnek, Claude Lelouche-nak és a szerb színésznőnek, Mira Banjacnak ítéltek oda. Az ő tiszteletükre jött létre az előfesztivál harmadik programsorozata, amelynek vetítéseit július 14-e és 18-as között, szintén az EuroCinemában 18 és 20 órai kezdettel tekinthetik meg az érdeklődők.

Július 19-én kezdődik a filmfesztivál érdemi része, amelynek versenyprogramjába a szelektor, Petar Mitrić 13 filmet válogatott be: „Mundruczó Kornél Fehér kutya című filmjével kezdődik a versenyprogram, és a török Nuri Bilge Ceylan Téli álom című alkotásával zárul, miközben pl. Tolnai Szabolcs Az erdő című nagyjátékfilmjének és Ivan Ikić Barbárok című alkotásának a bemutatója is a fesztiválon történik majd meg.” A versenyprogram zsűrije öttagú, elnöke a Cannes-i filmfesztivál egyik programjának kiötlője, Pierre-Henri Deleau, tagjai a berlini filmfesztivál programigazgatója, Karin Hoffinger, a magyarországi rendező, Hajdu Szabolcs, a szerb színésznő, Hristina Popović és a horvát rendező, Dalibor Matanić.

A korábbi években sokan panaszkodtak, hogy a sok átfedés miatt egyes filmeket nem tudtak megnézni, ennek elkerülése végett idén megnyitja kapuit a korábbi palicsi filmszínház, az Abbázia mozi, amit rendkívül örömteli hírnek tartanak a szervezők. Blažo Perović, a Szabadegyetem igazgatójának elmondása szerint a fesztivál stratégiai partnere lett a Turkish Airlines, ami óriási segítséget jelenthet számukra, ám továbbra sem elégedett a város hozzáállásával, amely szerinte sokkal kevesebbet tesz ezért a seregszemléért, mint amekkora hasznot húz a fesztiválból.

A versenyprogram mellett idén is lesznek többek között párhuzamok és átfedések, új magyar filmek, ökológiai témájú produkciók, de az érdeklődők megismerkedhetnek az új grúziai filmekkel és a fiatal európai szellemiséget képviselő új alkotásokkal is. A fesztiválhoz ezúttal is kapcsolódnak majd kísérőprogramok, egyebek között kiállítások és tanácskozások is.