2024. április 23., kedd

Remeterákok a viharban

Világsztárok és a szokásos laza hangulat a soproni VOLT Fesztiválon

Öt napon és hat éjszakán át bulizhatnak az idén a fesztiválozók Sopron zenei fesztiválján, a VOLTon. A nulladik nappal és az ajándékba adott plusz egy nappal együtt majdnem egyhetes lett ugyanis az idén a rendezvény, amelyen 30 külföldi és mintegy 150 magyar előadó lép fel.

Az első nap eléggé vontatottan indult. Igazából nem tudok ettől szalonképesebb kifejezést találni arra az élethelyzetre, amikor átszeli az ember szép anyaországunkat, odaér a helyszínre, ahol a hangosbemondó öt nyelven közli vele, hogy a fesztivál területén vihar várható, erős széllel és kiadós csapadékkal. Ilyenkor el kell dönteni, hogy sátort állítunk-e és megkockáztatjuk, hogy azt elviszi a szél, vagy pedig várunk. Ez utóbbi megoldás hátulütője, hogy esetleg ránk sötétedik. A lényeg, hogy a sátorverés sikeres volt, hordozható házunk a viharban is a helyén maradt, csak hát… Amikor éjjel pihenni tértünk a kempingbe, kollégám meglepetten tapasztalta, hogy csigaházát elfoglalta egy remeterák. Egy, az alkoholos italokat tekintélyesebb mennyiségben a szervezetébe bevivő fiatalember aludt ugyanis a sátorban, aki váltig állította, hogy az bizony az ő sátra, és jobb lesz, ha elhúzunk onnan, mint a repülőgép az égen, amely olyan gyanús alakú csíkokat hagy maga után. A finom győzögetés után végül a Csernus-féle sokkterápia hatott, barátunk rájött, hogy tényleg nem az történt, hogy a háta mögé becsempésztünk egy táskányi idegen cuccot, hanem ő feküdt be rossz helyre, úgyhogy ez a kis epizód is legalább olyan szerencsés véget ért, mint a Szomszédok annak idején.

Egyébként ezen a napon léptek közönség elé az Icona Pop és az MGMT, valamint Magyarország egyik első számú fesztivál kedvence, a Quimby.

A második napra már a felhők eltűntek az égről, verőfényesre váltott az idő, és remélhetőleg így is marad. A második nap legnagyobb eseménye a 30 Seconds To Mars zenekar fellépése volt, akik már tavaly is telt házat, vagy inkább telt szabadteret produkáltak a nagyszínpad előtt. A koncert ezúttal is látványelemekben gazdag volt, volt lufieső, konfettieső, az énekes, Jared Leto pedig Jézusnak öltözve lépett színre. Mondjuk, nem kis derültséget okozott, amikor egy mondatába belekeverte a „Jesus Christ” kifejezést, mert nem lehetett tudni, hogy esetleg saját magára gondolt-e ekkor.

A koncertek egy része interneten, live stream útján is megtekinthető, így például szombaton élő közvetítésre kerül sor Péterfy Bori és a Love Band vagy a brit Hurts, vasárnap meg az Intim Torna Illegál, Ganxsta Zoli és a Kiscsillag koncertjéről is. A teljes lista itt található meg:

http://www.ustream.tv/telekom-volt2014.

Részben a fesztivál megtoldott időtartama miatt is az idei rendezvényre több mint százezer vendéget várnak Sopronba. A Szigethez hasonlóan itt is egyre több a külföldi, idén már egyre több kelet-európai nyelv hallható, de Kanadából is érkezett jegyrendelés. Az érdeklődést tanúsítja, hogy nemcsak a város szálláshelyei teltek meg, de már Ausztriában is sokan éjszakáznak a VOLT idején.

Pénteken a Tankcsapda ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, dedikálással és nagyszínpados koncerttel, de ezen a napon volt két vajdasági „érdekeltség” is, Rúzsa Magdi és Lajkó Félix, az ő koncertjeikről majd legközelebb bővebben is beszámolunk. A hétvége kiemelkedő sztárja egyértelműen az Arctic Monkeys lesz, a fesztivál egyik záróakkordjaként viszont a vasárnap éjszakai Edda Művek koncertje hallgathatják. Akinek az érdeklődését sikerült felkeltenünk, mint a kiskatonákat reggel ötkor a laktanyában, az vegye az irányt Sopronba. Ja, külön tudom ajánlani András bácsi borait.