2024. március 29., péntek

Mégis lehet két magyar általános tagozat?

A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője, Vicsek Annamária közbenjárásának köszönhetően megoldás születhet a Zentai Gimnázium ügyében

Az Oktatásügyi Minisztérium illetékesei a 2014/2015-ös tanévre vonatkozóan egy magyar tannyelvű általános gimnáziumi tagozat, egy magyar tannyelvű társadalmi tagozat, valamint egy szerb tannyelvű általános tagozat és egy szerb tannyelvű társadalmi tagozat megnyitását engedélyezték a Zentai Gimnázium számára, nem hagyták viszont jóvá a második általános tagozat megnyitását magyar nyelven, valamint a két tannyelvű természettudományi-matematikai tagozat megnyitását magyar–angol és szerb–angol nyelven. A zentai önkormányzat illetékesei minden követ igyekeztek megmozgatni a másik magyar tannyelvű általános tagozat visszaszerzéséért, aminek köszönhetően úgy tűnik, megoldás születhet az ügyben.

– Az Oktatásügyi Minisztérium legutóbb június 24-én tette közzé a 2014/2015. tanévre vonatkozó pályázat-módosítás eredményét, amely szerint nem hagyták jóvá Zenta község módosítási indítványát. Így a minisztériumi döntés értelmében a Zentai Gimnáziumban 2014 szeptemberétől összesen négy új tagozat nyílhat: egy-egy általános tagozatot indíthatnak magyar, illetve szerb nyelven, és egy-egy társadalmi tagozatot magyar, illetve szerb nyelven. Az iskola több ízben próbálkozott a döntés módosításának kieszközölésével a minisztériumban, ugyanis Zenta lakosságának nemzeti összetétele sem teszi indokolttá, hogy ugyanannyi diákot vegyenek föl a szerb tagozatokra, mint amennyit a magyarra, ugyanakkor ismerik a zentai általános iskolák végzőseinek létszámát és továbbtanulási szándékaikat is, aminek értelmében szükség lenne még egy magyar tannyelvű általános tagozat megnyitására – magyarázta lapunknak nyilatkozva Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, hozzátéve, az adatvédelem a végzős nyolcadikosokra is vonatkozik, de a zentai általános iskolák nyolcadikosainak létszáma alapján mintegy hetvenöt zentai gimnazistára számítanak.

A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője kifejtette, a zentai önkormányzat illetékeseinek próbálkozásai sajnos eredménytelenek voltak, a minisztérium módosításaival továbbra sem engedélyezte még egy általános tagozat megnyitását. Zenta Községi Tanácsának az oktatási ügyekkel megbízott tagja, Kormányos Katona Gyöngyi ekkor fordult a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőihez segítségért.

– A frakciónk oktatási ügyekkel megbízott képviselőjeként felvettem a kapcsolatot az oktatási minisztériummal, ahol hosszas egyeztetést követően sikerült tárgyalnom dr. Zoran Kostić segédtitkárral a zentai középiskolák ügyével kapcsolatban. A segédtitkárral való beszélgetés viszonylag pozitív kimenetelű volt, ugyanis – annak ellenére, hogy nem engedélyezhetik azonnal a második magyar tagozat megnyitását, hiszen minden módosítási határidő lejárt, és a minisztériumi döntés is megvan már –, az ügy megoldásaként azt kérte, hogy a gimnázium általános tagozatára beiratkozni kívánó tanulók, akik ebben a körben nem nyernek felvételt a meghirdetett harminc helyre, írjanak kérvényt a minisztériumba, amelyben megfogalmazzák, hogy a gimnáziumi általános tagozatra szeretnének átiratkozni, és azt is közöljék, hogy melyik középiskolát jelölték meg a második helyen, azaz melyik középiskolából jelentkeznének át a gimnáziumba – hangsúlyozta Vicsek Annamária, majd hozzáfűzte, a szülőket a gimnázium munkatársai azzal is szeretnék segíteni, hogy hétfőn, azaz július 7-én 18 órától szülői értekezletet tartanak azok számára, akik gyermeküket a Zentai Gimnáziumba szeretnék beíratni, és a beiratkozással, illetve a kérvény megírásával kapcsolatban is tájékoztatást kaphatnak.

A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a Zentai Gimnázium bilingvális tagozataival kapcsolatos kérdésünkre elmondta, a bilingvális tagozatokkal kapcsolatban egyelőre nem várható előrelépés.

– A gimnázium igazgatónője a szülők jelzései alapján jelezte a minisztériumnak, hogy nincs szükség a kétnyelvű természettudományi tagozatra, hanem majd a jövő tanévben fogják kérvényezni, hogy a társadalomtudományi szak legyen a bilingvális, így most szeptembertől ilyen tagozat nem lesz a gimnáziumban – fogalmazott a VMSZ parlamenti képviselője, aki elmondta, az alacsony tanulói létszám több helyen is nehézségeket okoz számukra. – Vajdaság-szerte több helyütt is az alacsony tanulói létszámmal küszködünk, és több olyan programban is részt veszünk – különösen a szórvány településeken –, amelyek a magyar tannyelvű óvodai csoportok, iskolai osztályok létszámának a növelését tűzik ki célul. A zentai esetben teljesen más a feladatunk, itt a meglévő tagozat mellett még egynek a megnyitását szeretnénk elérni, ugyanis ez a gimnázium öt község diákjait öleli föl, és a diákok létszáma indokolja a második magyar tannyelvű osztály megnyitását is – szögezte le Vicsek Annamária, hozzátéve, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjeként az ilyen és ehhez hasonló, oktatással kapcsolatos esetekben természetesen a jövőben is mindent megtesz a lehető legjobb megoldás megszületése érdekében.