2024. március 29., péntek
XX. LABDARÚGÓ-VB – BRAZÍLIA – NEGYEDDÖNTŐ

Higuaín az elődöntőbe lőtte Argentínát

Az argentin labdarúgó-válogatott követte Németországot és a házigazda Brazíliát a világbajnokság elődöntőjébe, miután a szombati negyeddöntőben 1:0-ra legyőzte Belgiumot. Higuaín kicsit szerencsés, de igencsak tetszetős gólja elegendő volt az argentin örömhöz, elvégre a belgák nem tudták felvenni a versenyt ellenfelükkel, a korai gól után hiába próbálkoztak, komolyan nem tudták megszorongatni az argentinokat. Nem láthattunk túlzottan színvonalas mérkőzést, sok volt a hiba, az apró szabálytalanság, a győztes csapat annyit adott ki erejéből, amennyi az előny megőrzéséhez szükséges volt, a belgák remek mérkőzések után a legfontosabb meccsükön nem tudtak betalálni, megérdemelt volt a kiesésük.

Nem sokat kellett várni a gólra, a 3. és 4. percben is helyzetbe kerülő Gonzalo Higuaín a 8. percben szerezte meg a vezetést Argentínának: Vincent Kompany vesztette el a labdát a felezővonal környékén, Angel di María Pablo Zabaletát próbálta kiugratni vele, de a passzba belelépett Jan Vertonghen, az elé pattanó labdát Higuaín kapásból a hosszú alsóba lőtte. Az első félórában az argentinok próbálkoztak többet, az első komolyabb belga lehetőségre a 27. percig kellett várni, Kevin De Bruyne tűzte kapura 25 méterről, Sergio Romero kiütötte az erős löketet. A 32. percben érzékeny veszteség érte Argentínát, a csapat egyik legaktívabb és egyben legjobb játékosát, Di Maríát sérülés miatt le kellett cserélnie Alejandro Sabellának, Enzo Perez állt be helyette. A 40. percben Lionel Messi buktatásáért végezhetett el a tizenhatos vonalánál az argentin csapat, a sértett nem sokkal lőtte fölé. Három perccel később a másik oldalon is helyzetet jegyezhettünk fel, Vertonghen jobb oldali beadását Kevin Mirallas fejelte mellé. Kifejezetten küzdelmes félidőt láthattunk, kevés helyzettel, egyértelmű argentin dominanciával, a belgák elvétve jutottak el az ellenfél kapujáig, teljesítményük meg sem közelítette az Egyesült Államok ellen látottakat.

A második játékrész is argentin mezőnyfölénnyel kezdődött, az első helyzetig az 51. percben jutottak el, Higuaín tört be a bal oldalon, a rövid alsót célozta meg, lövése az egyik védő sarkáról szögletre pattant. Az 55. percben ismét ő villant, három belga védő között ugrott ki, a tizenhatosba érve kapura lőtte, a keresztlécen csattant a labda. Egy óra elteltével egyenlíthetett volna Marouan Fellaini, de Vertonghen beadását öt méterről fölé bólintotta. A következő félórában nem sok említésre méltó történt, a 75. percben Dries Mertens szabadrúgása kerülte el valamivel a kaput, utána viszont a belgák csak a labda felívelgetésével próbálkoztak, de komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Az argentinok sem játszottak látványos focit, csak az előny megőrzésére törekedtek. A kitámadó belgák mellett Messi ugyan még helyzetbe került egy eladott labdával a 90. percben, egyedül vezethette rá Thibault Courtois-ra, de a kapusba lőtte. Az ötperces hosszabbítás végén Romelu Lukaku adhatott be balról, de pontatlan volt, a kipattanóból Axel Witsel lőtt fölé.

Argentína az utóbbi 30 olyan vb-meccséből, amelyen vezetett a félidőben, immár 29. alkalommal nyert – legutóbbi 1930-ban, Uruguay tudott fordítani ellenük. A kétszeres világbajnok dél-amerikai együttes 1990 után jutott ismét az elődöntőbe, ahol a Hollandia–Costa Rica negyeddöntő győztesével találkozik.

Brazíliaváros: Argentína–Belgium 1:0 (1:0)


Nemzeti Stadion, 68 551 néző, vezette: Nicola Rizzoli (olasz). Góllövő: Higuaín a 8. percben.


Argentína: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta, Biglia, Mascherano, Di María (Perez, 33.), Lavezzi (Palacio, 71.), Messi, Higuaín (Gago, 81.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.


Belgium: Courtois, Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, De Bruyne, Hazard (Chadli, 75.), Mirallas (Mertens, 60.), Origi (Lukaku, 59.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots.