2024. április 18., csütörtök

Dugó a kis hídon

Mintegy száz nagybecskereki polgár vett részt a (vízi) szórakozóhelyek építése elleni tiltakozáson

Tegnap Nagybecskereken mintegy száz polgár (többségükben a Kisamerika helyi közösség lakói) vett részt azon a tiltakozó sétán, amelyet a Béga-tóra tervezett szórakozóhelyek építése miatt szerveztek. A megmozduláson a polgárok mellett több civil szervezet is képviseltette magát, és megjelent Zoran Kostić-Cane, a Partibrejkers rockegyüttes frontembere is.

A tiltakozók a bíróság épülete előtt gyülekeztek, majd a kis hídnál levő zebrán sétáltak át – többször is, amivel gyakorlatilag megbénították a forgalmat, a város központját és a Kisamerikát összekötő, amúgy is szűk garatnak számító úton. A türelmetlenebb járművezetők hangos tülkölésbe kezdtek, és rövid idő alatt forgalmi dugó keletkezett. Csakhamar megjelent a rendőrség, igazoltatta a megmozdulás szervezőit. Megjelent egy rabszállító jármű és a csendőrség néhány tagja is. A megmozdulás jelentősebb incidens nélkül ért véget.

A nagybecskereki városi képviselő-testület április 17-i határozata értelmében két vendéglátóipari-létesítmény épül(het) a Béga-tóra. A környéken élők és a szakemberek szerint is komoly ökológiai kockázattal járna, ha a létesítményeket egy kis területű állóvízre építenék. Megbontanák a város egyik legautentikusabb részének az arculatát, a nagyobb városok tapasztalata pedig azt mutatja, hogy az ilyen szórakozóhelyek nem sok jót hoznak.

A nagybecskereki vkt legutóbbi ülésén a hatalmi többség (újra) jóváhagyta a vízi szórakozóhelyek megépítését a Béga-tóra.