2024. március 28., csütörtök
XX. LABDARÚGÓ-VB - BRAZÍLIA - NEGYEDDÖNTŐ

A statisztika döntetlent sugall

Sokatmondóak voltak azok a képek, amikor a Chile elleni tizenegyesdrámában több brazil játékos is elsírta magát. A brazil játékosokon biztosan nagy teher van, hiszen hazájukban csak a világbajnoki cím az elfogadható opció, ráadásul a vb előtt Luiz Felipe Scolari annyira magabiztosan állította, hogy a kupa csak az övéké lehet, hogy azzal csak olajat öntött a tűzre. A brazil szövetségi kapitány azonban időközben rájött, hogy nem is annyira sétagalopp megnyeri a vb-t, hiszen Mexikóval sem bírtak, Chile ellen is a tű fokán jutottak túl, s a mesternek új taktikát kellett kidolgoznia, hogy kiválasztottjai ne roppanjanak össze a teher alatt. Scolari így a FIFA-t kezdte el szapulni, mondván, nem is akarja a szövetség az ő sikerüket, hiszen a horvátok elleni nyitómérkőzésen jogtalanul megítélt tizenegyes után napokig magyarázkodniuk kellett, bezzeg Arien Robben a műeséseit mindeddig büntetlenül megúszta. Ha ezzel azt sugallta, hogy a FIFA Hollandia végső sikerét kívánja, hát akkor nagy badarságot mondott (miért jobb az a FIFA-nak, ha Hollandia, és nem Brazília nyeri meg a vb-t?!), de ha elérte a célját, és valamelyest lenyugodtak a játékosai, akkor a cél szentesíti az eszközt, és spongyát rá.

Scolari egyébként nem véletlenül ideges. Csapata messze van attól a játéktól, amivel mindenkit meggyőzhetne arról, hogy ők végeznek majd az élen, sőt még a látványossággal is gondok vannak, ráadásul most jön az eddigi talán legnagyobb kihívás, a remek focit mutatott Kolumbia. „Normális, hogy az emberek jobb játékot várnak tőlünk. Nem szabad azonban elfeledni, hogy sok egyenrangú meccset láthattunk eddig a vb-n, mert immár nincsenek akkora különbségek azon nemzetek között, amelyek nagy hagyományokkal rendelkeznek, s voltak már világbajnokok is, meg a többi »kiscsapat« között. A meccsek az utolsó percekben dőltek el, egy-egy hibából, vagy 11-esekkel” – nyilatkozta Scolari.

A nemzet egyként izgult Neymar állapota miatt, hiszen a chileiek eléggé „megdolgozták” a 22 éves csatárt, de tegnapra már világos volt, nincs baja a gólzsák térdének. Az viszont biztos, hogy Luiz Gustavo nem játszhat, aki talán a legalkalmasabb lett volna a kolumbiaiak csillagának, James Rodrígueznek a semlegesítésére, s szerdán Marcelo sem edzett, így nem tudni, az amúgy sem acélos brazil védelem valójában miként áll majd ki. A brazilok a Theresópolisban zajló edzéseken több formációt is kipróbáltak, a 3-5-2-est is, ám az, hogy milyen alakzatban veszik fel a harcot a kolumbiaiak ellen, nyilván attól függ, hogy Neymarnak mihez fűlik majd a foga.

A kolumbiai készülődésről nem szivárgott ki sok hír. Az biztos, hogy az egész nemzet lázban ég, s Juan Manuel Santos köztársasági elnök ezzel összhangban úgy döntött, hogy a kormányzati tisztviselők ma korábban hazamehetnek, hogy megnézhessék a helyi idő szerint 15 órakor kezdődő mérkőzést. José Pékerman szövetségi kapitány egyébként elég ügyesen izolálta a csapatot, mert különben zűrzavar keletkezhetett volna a fiúk fejében, hiszen máris arról beszélnek a szakértők, hogy az eddig látottak alapján Kolumbia a vb legjobb csapata. Pékermannak sem sérüléssel, sem eltiltással nincs gondja, s csapatában tudhatja a vb eddigi legjobb góllövőjét, az 5 találatot elért Rodríguezt, aki annyira jó benyomást keltett, hogy még Neymart is róla kérdezték: „James Rodríguez nagyszerű játékos, kiváló képességekkel, ráadásul ő is csak 22 éves, mint én, de bizonyítja, hogy húzóembere a válogatottjának. Szenzációsan játszik eddig, de reméljük, a következő körben vége is a sikersorozatuknak” – válaszolt Neymar.

Brazília és Kolumbia utóbbi négy mérkőzése döntetlennel zárult, ebből három meccsen gól sem született. Legutóbb 2012-ben New Yorkban találkoztak, akkor Juan Guillermo Cuadrado és Neymar találatával 1:1 volt. Kolumbia legutóbb 1991-ben győzte le Brazíliát a Copa Americán, azóta hét vereség és öt döntetlen a mérlege ellene. Világbajnokságon még nem találkoztak a szomszédos országok.

A meccset a spanyol Carlos Velasco vezeti. A 43 éves sípmesternek ez a harmadik mérkőzése ezen a vb-n, előtte az Uruguay–Anglia és a Bosznia–Irán találkozót irányította.

Brazília–Kolumbia

Helyszín: Fortaleza, Estádio Castelão (67 037 férőhely)

Időpont: 22 óra (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Carlos Velasco (spanyol)

A várható kezdőcsapatok:

Brazília: Júlio César, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Paulinho, Fernandinho, Hulk, Oscar, Neymar, Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.

Kolumbia: Kolumbia: Ospina, Zapata, Yepes, Armero, Zuniga, Sánchez, Cuadrado, Rodríguez, Aguilar, Gutiérrez, Martinez. Szövetségi kapitány: José Pékerman.