2021. január 25., hétfő

A turbófolk „Mozartjai”

Nagy felhajtással bocsátotta útjára nemrégiben a Pink TV egyik legsikeresebb gyermekét, a Grand Show-t. A rendkívüli nézettségű turbófolkműsor a Prva TV-re került, nem hagyhatták a kábeltévés kínálatban az ekkora nézettségű show-t. Sale Popović és Brena őszre már a Prva tévé csillagai lesznek. Őket fogja „erősíteni” Suzana Mančić exlottólány, a nagy, össznépi szerbiai mulatságok sokéves szereplője, aki szabad idejében könyveket írogat, sőt – rossznyelvek szerint – nemrég a VMSZ tagja lett, hisz rájött, hogy nagyanyja is magyar volt, ennek a vonalnak köszönhetően pedig akár magyar állampolgársághoz is juthat...

A Pink TV nézői sem maradnak hoppon, a Grand távozása okozta űrt a Bravo Show-val pótolják. A különbség, talán mondani sem kell, nem túl nagy. Az egyetlen különbség a turbófolk „Mozartjaként” tündöklő műsorvezető/karmester, aki irányítja az egész estés mulatozást. A képernyőn kívül sem ússzuk meg. Sőt egyre kevésbé pihenhetünk tőle. Úton-útfélen a turbóhangzású zene fertőz.

Alig egy hete tamburafesztivált tartottak a péterváradi várban, állítólag a vajdasági sajátosság, a tambura hagyományának éltetésére. A díszvendég Ceca volt. Remélem, az Exit nem követi a példát. Júniusban Belgrádban Jun fest elnevezéssel folkvásárt tartottak. Egy óriási sátor alatt egymást követte a se szeri se száma énekes, mint egy hatalmas fesztiválon.

Még a szerbiai köztelevízió sem tudta megőrizni semlegességét, noha a megboldogult Aleksandar Tijanić idején ezt sikerrel tette. Žika Seljak (micsoda művésznév!?) műsorában feltűnt maga Ceca. Épp születésnapja volt, tortát is kapott az ingyenreklám és az interjú mellett, az önkívületbe esett műsorvezetőnek pedig még két dalát is elénekelte. Kiváló alkalom volt ez arra, hogy rádöbbenjünk: a szerbiai köztévé történetében végképp lezárult egy korszak, melyet minden hibájával és erényével együtt Tijanić-korszaknak nevezünk.

Az utóbbi években sokszor megállapítottuk, de ismételten azt kell mondanom, hogy vészesen elhatalmasodott a turbózene és a vele együtt járó gondolkodás, életvitel, erkölcs. Szintúgy a Pink TV. Be kell vallani azt a kellemetlen tényt is, hogy a rózsaszín tévé programkoncepciója abszolút eluralkodott a szerbiai médiatérben. Világossá vált talán most már mindenki előtt, hogy nyerő kombináció a manapság bulvárosnak mondott féligazságoktól hemzsegő, „félzenét” előadó, „félmeztelenkedő” attrakció. S ebben a Pink mutatott utat, olyannyira, hogy jó ideje magabiztosan uralja a terepet. Mindenki a Pinkre akar hasonlítani. Jöhet a nagy népi mulatozás, húzd rá!